krytyczny poziom istotnosci

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
stepa21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 30 sie 2014, o 09:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

krytyczny poziom istotnosci

Post autor: stepa21 »

jak obliczyc krytyczny poziom istotnosci?
szw1710

krytyczny poziom istotnosci

Post autor: szw1710 »

Odczytać z tablic - jest to poziom istotności odpowiadający takiemu kwantylowi, ile wynosi statystyka testowa. Powiedzmy, że mamy test wartości średniej w rozkładzie normalnym z obustronną hipotezą alternatywną. Statystyka testowa wyszła \(\displaystyle{ U=1.645}\). Szukamy krytycznego poziomu istotności. Obszar odrzucenia ma postać \(\displaystyle{ |U|\ge u_{\alpha}}\). A więc szukamy takiego \(\displaystyle{ \alpha}\), dla którego \(\displaystyle{ u_{\alpha}=1.645}\). Mamy z tablic, że \(\displaystyle{ \alpha=0.1}\), więc krytycznym poziomem istotności jest \(\displaystyle{ 10\%}\). Oznacza to, że dla poziomów istotności mniejszych niż \(\displaystyle{ 10\%}\) brak podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej, a dla poziomów wyższych odrzucamy \(\displaystyle{ H_0}\).
ODPOWIEDZ