Test chi-kwadrat, poziom istotności i proporcje

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
buraczki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 wrz 2014, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Test chi-kwadrat, poziom istotności i proporcje

Post autor: buraczki »

W pewnej grupie studentów zbadano kolor włosów otrzymujac nastepujace wyniki zamieszczone w
tabeli

Kolor włosów: czarne brazowe blond rude
Ilosc studentów: 64 42 45 9

Na poziomie istotnosci = 0, 01 testem 2 zweryfikowac hipoteze, ze próba pochodzi z populacji,
w której stosunek czarnych do brazowych do blond do rudych włosów jest równy 3 : 3 : 3 : 1

Jakaś wskazówka, jak mam zacząć to zadanie? Mnie przede wszystkim zastanawiają te proporcje, co mam z nimi zrobić?

Dzięki za rady
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Test chi-kwadrat, poziom istotności i proporcje

Post autor: robertm19 »

Te proporcję oznaczają że prawdopodobieństwa są odpowiednio 3/10, 3/10,3/10 i 1/10. teraz poczytaj czym jest test chi kwadrat.
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

Test chi-kwadrat, poziom istotności i proporcje

Post autor: sebnorth »

Kod: Zaznacz cały

x = c( 64, 42, 45, 9)
chisq.test(x, p=c(.3,.3,.3,.1) )
W programie R po wykonaniu tych dwóch linijek wychodzi p-value \(\displaystyle{ = 0.02517}\) zatem na poziomie istotnosci \(\displaystyle{ = 0.01}\) nie możemy odrzucić hipotezy zerowej która mówi że liczebności studentów są w danych w zadaniu proporcjach.
ODPOWIEDZ