Wartość krytyczna testu zgodności chi-kwadrat

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
Nice
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 21 lip 2011, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Wartość krytyczna testu zgodności chi-kwadrat

Post autor: Nice »

Moje pytanie jest dość banalne ale muszę znać odpowiedź na 100%.
A więc mam dane w tabelce
[0,2),[2,4),[4,6),[6,8); (to jest okres trwania doświadczenia)
x,y,z,d; (ilość)

No i testem zgodności chi kwadrat badam czy okres trwania jest rozłożony równomiernie między 4 przedziały
\(\displaystyle{ H0: p1=p2=p3=p4=0.25}\)
Wychodzi mi pewna wartość statystyki ale problem mam z wartością krytyczną a mianowicie dla rozkładów dyskretnych jest to \(\displaystyle{ k-1}\) stopni swobody, a dla ciągłych \(\displaystyle{ k-d-1, d: ilosc estymowanych parametrow}\). Tutaj moje banalne pytanie, mój rozkład jest rozkładem ciągłym czy dyskretnym? Wydaje mi się, że jest to rozkład ciągły, a dla rozkładu ciągłego ilość estymowanych parametrów w tym przypadku jest równa 1?
ODPOWIEDZ