rozklad dwumianowy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
stepa21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 30 sie 2014, o 09:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

rozklad dwumianowy

Post autor: stepa21 »

Pewien zlobek zakupil partie 900 opakowan mleka w proszku.Wkrotce okazalo sie, ze w tym regionie 10% opakowan mleka jest zakazonych pewna bakteria.
a)Jaki jest dokladdny rozklad odsetka opakowan zakazonych ta bakteria w badanej partii mleka?

Wiem , ze to jest rozklad dwumianowy , ale nie wiem jak obliczyc parametry tego rozkladu.

Z góry dziękuję za pomoc.
miodzio1988

rozklad dwumianowy

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ n=900,p=0.1}\)
stepa21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 30 sie 2014, o 09:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

rozklad dwumianowy

Post autor: stepa21 »

\(\displaystyle{ E(x)=np \Longrightarrow E(x)= 900 \cdot 0,1=90}\) , ale w odpowiedziach \(\displaystyle{ E(x)= 0,1}\)
Ostatnio zmieniony 30 sie 2014, o 10:29 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

rozklad dwumianowy

Post autor: miodzio1988 »

Wartosc oczekiwnaa jest dobrze policzona
ODPOWIEDZ