Witam chcialbym prosic o pomoc ze zrobieniem n/w zadan w programie matlab lub excel dla mnie to czarna magia i nie wiem jak sie zabrac jestem studentem dopiero 1 roku a juz takie rzeczy karza nam robic
Przeanalizuj podane tabele (breaking strengths (in Kp) miedzianych przewodów).Oblicz średnią, stałe odchylenie, medianę, 25% i 75% z danego ciągu liczb. Wykreśl wykres słupkowy (histogram).Spróbuj znaleźć normalny (Gauss) rozkład (prawdopodobieństwo), jakie są wtedy jego parametry mu i sigma. Wykreśl także podział empiryczny z danych i funkcję rokładową odpowiadających normalnemu rozkładowi na jeden wykres, w porządku porównaj je wizualnie.
2.2550 2.2590 2.2230 2.2750 2.2230 2.2670 2.2950 2.2710 2.2390 2.2750
2.2710 2.2630 2.3070 2.2870 2.2670 2.2870 2.2470 2.2870 2.2630 2.2550
Z normalnego rozkładu, policz prawdopodobieństwo (proporcje), że breaking strenghts
będzie mniejszyt niż 2.25 Kp.
2.W ankiecie przychodów i oszczędności w rodzinach w których przeprowadzono badanie wybrano 5 z tą samą ilością dzieci:
Przychód Oszędności (tysiąc $/rok)
X Y
30 3
70 6
20 2
30 1
50 3
Zgodnie z przedstawionymi związkami pomiędzy Y i X :
a) Znajdż korelacje, związek czynnika r (x,y).
b) Znajdz parametry regresyjnej linii y=a+b*x
c) Wykreśl linie regresyjną.
d) Oblicz także pozostałą wariancje s^2.
e) Zakładając że jest 100 rodzin z przychodem 40 000 USD, oszacuj średnią i wariancję sumy ich oszczędności ( uznając obliczone a, b, s jako prawdziwe paramerty).
zadania sa tlumaczone przeze mnie wiec moga wystapic bledy stylistyczne/gramatyczne mam nadzieje ze tematycnzych nie popelnilem za wszelka pomoc z gory dziekuje
Statystyka i prawdopodobienstow matlab/excel
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Statystyka i prawdopodobienstow matlab/excel
zad 2 w Excelu
a) funkcja WSP.KORELACJI,
b) funkcja REGLINP.
d) pewnie chodzi o odchylenie od prostej regresji
\(\displaystyle{ s=\sqrt{\frac{1}{n-2}\sum (y-y*)^2}}\)
gdzie y* - wartość otrzymana z modelu
a) funkcja WSP.KORELACJI,
b) funkcja REGLINP.
d) pewnie chodzi o odchylenie od prostej regresji
\(\displaystyle{ s=\sqrt{\frac{1}{n-2}\sum (y-y*)^2}}\)
gdzie y* - wartość otrzymana z modelu
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pieńsk\liberec
Statystyka i prawdopodobienstow matlab/excel
Ok Dzieki pokombinowalem troche juz
moglby ktos tu przejrzec i poprawic lub chociaz powiedziec jak zrobic reszte ?? :>
25% i 75% kwantyli to chyba nikdy nie zrobie nie mam pojecia co to jest i jak to zrobic
moglby ktos tu przejrzec i poprawic lub chociaz powiedziec jak zrobic reszte ?? :>
25% i 75% kwantyli to chyba nikdy nie zrobie nie mam pojecia co to jest i jak to zrobic
Ostatnio zmieniony 7 cze 2007, o 22:42 przez cracko, łącznie zmieniany 1 raz.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Statystyka i prawdopodobienstow matlab/excel
Kwantyl pierwszy - podział zbiorowości na dwie części w ten sposób, że 25% jednostek ma wartości cechy niższe bądź równe obliczonej wartości kwantyla, a 75% - wyższe lub równe od tego kwantyla.
Kwantyl drugi (mediana) - podział zbiorowości na 50% i 50%.
Kwantyl trzeci - podział zbiorowości na 75% i 25%.
Postępowanie w przypadku szeregu szczegółowego (bez grupowania wyników w przedziały):
1. porządkujemy wyniki niemalejąco,
2. wyznaczamy medianę
- gdy liczba wyników jest nieparzysta - szukamy środkowego elementu,
- gdy liczna wyników jest parzysta - liczymy średnią z dwóch środkowych elementów,
3. wyniki dzielimy na dwie części - w tym przypadku po 10 elementów (elementy są nadal uporządkowane),
4. kwantyl 1 - wyznaczamy analogicznie jak medianę, tylko bierzemy pod uwagę pierwszą część wyników, kwantyl 3 - drugą część wyników.
Kwantyl drugi (mediana) - podział zbiorowości na 50% i 50%.
Kwantyl trzeci - podział zbiorowości na 75% i 25%.
Postępowanie w przypadku szeregu szczegółowego (bez grupowania wyników w przedziały):
1. porządkujemy wyniki niemalejąco,
2. wyznaczamy medianę
- gdy liczba wyników jest nieparzysta - szukamy środkowego elementu,
- gdy liczna wyników jest parzysta - liczymy średnią z dwóch środkowych elementów,
3. wyniki dzielimy na dwie części - w tym przypadku po 10 elementów (elementy są nadal uporządkowane),
4. kwantyl 1 - wyznaczamy analogicznie jak medianę, tylko bierzemy pod uwagę pierwszą część wyników, kwantyl 3 - drugą część wyników.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pieńsk\liberec
Statystyka i prawdopodobienstow matlab/excel
Moglby mi ktos zrobic te kwantyle bo ni jak nie moge zakumac
poprawilem link w poscie wyzej powinno dzialac we wszystkich excelach
Pozdrawiam
poprawilem link w poscie wyzej powinno dzialac we wszystkich excelach
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pieńsk\liberec
Statystyka i prawdopodobienstow matlab/excel
Ostatnia sprawa jak zrobic rozklad empiryczny ?? :> bo to ostatnia rzecz ktora mi pozostala..