test chi-kwadrat

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
piotrekha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 27 sie 2014, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

test chi-kwadrat

Post autor: piotrekha »

Witajcie!
Jeśli macie możliwość zerknijcie proszę na poniższe zadanie, bo nie mogę za bardzo go rozgryźć, a potrzebuje go, by móc rozwiązać kolejne zadania tego typu.

Sklep spożywczy otrzymał dostawę maku w torebkach. Podczas kontroli wylosowano i zwa-
żono 12 torebek uzyskując następujące wyniki (w g): średnia=485, s=9,3.
Zakładając normalność rozkładu, na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha=0.1}\), zweryfikować hipotezę \(\displaystyle{ H_{0} : \sigma = 10}\), wobec hipotezy alternatywnej \(\displaystyle{ H_{A} : \sigma < 10}\)

W odpowiedzi mam: chi-kwadrat=10, 379 \(\displaystyle{ \not\in (0; 5,578]}\)

Pozdrawiam!
miodzio1988

test chi-kwadrat

Post autor: miodzio1988 »

Zerkam i nie jest to test chi kwadrat
piotrekha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 27 sie 2014, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

test chi-kwadrat

Post autor: piotrekha »

A jak najproscirj rozwiązać to zadanie?
miodzio1988

test chi-kwadrat

Post autor: miodzio1988 »

Policzyc statystyke testową najpierw, zobaczyc czy trafia do obszaru krytyczneo ktory tez musimy wyznaczyc
ODPOWIEDZ