Sprawdzić, czy przeciętny wiek pracowników przekracza 25 lat

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Sprawdzić, czy przeciętny wiek pracowników przekracza 25 lat

Post autor: matematykapl »

W pewnym zakładzie dla 120 losowo wybranych pracowników otrzymano średni wiek, równy 27,53 lat, odchylenie standardowe równe 4,74. Przyjmując poziom istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0,05}\), sprawdzić czy przeciętny wiek pracowników w tym zakładzie jest większy niż 25 lat.

Wybrałem test dla średniej: \(\displaystyle{ u = \frac{\bar x\ - m _{0} }{s} \sqrt{n} = 5,85}\) - dobrze? Co dalej z tym zrobić?
miodzio1988

Sprawdzić, czy przeciętny wiek pracowników przekracza 25 lat

Post autor: miodzio1988 »

Zobaczyć czy należy ta wartość do obszaru krytycznego
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Sprawdzić, czy przeciętny wiek pracowników przekracza 25 lat

Post autor: matematykapl »

Wyszło, że się mieści, czyli odrzucamy hipotezę zerową na rzecz alternatywnej, a więc przeciętny wiek pracowników jest większy niż 25 lat, tak?
miodzio1988

Sprawdzić, czy przeciętny wiek pracowników przekracza 25 lat

Post autor: miodzio1988 »

Zalezy jaką hipotezę alternatywną dałeś. Obliczen nie sprawdzam
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Sprawdzić, czy przeciętny wiek pracowników przekracza 25 lat

Post autor: matematykapl »

Dałem: \(\displaystyle{ H _{1}: m \neq m _{0}}\)
ODPOWIEDZ