Problem z błędem szacunku w min. liczebności próby

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kurczaczyca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 11 wrz 2012, o 11:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Problem z błędem szacunku w min. liczebności próby

Post autor: kurczaczyca »

Mam takie zadanie. Jest próba 10-elementowa i podane wyniki:45,54,64,73,76,82,89,89,97,98. Ile jednostek należy wylosować, aby przy współczynniku ufności 0,9 maksymalny błąd szacunku średniej nie przekroczył 10%?

Mam problem z błędem szacunku. Wzór oczywiście \(\displaystyle{ n \ge \frac{t^2_{n-1; \alpha} \cdot \hat s^2}{d^2}}\)

Mam średnią z próby pilotażowej \(\displaystyle{ \bar x =76,7}\)
Wariancja \(\displaystyle{ \hat s^2 = 321,34}\)
Wartość z tablic t-Studenta \(\displaystyle{ t_{n-1; \alpha} = t_{9; 0,1} = 1,833}\)

I teraz co z błędem szacunku \(\displaystyle{ d}\)? Oczywiście nie biorę 10%, bo to szacunek średniej nie wskaźnika struktury.
jeśli przyjmę \(\displaystyle{ d}\) jako 10% średniej to wychodzi 7,67.
jeśli liczę \(\displaystyle{ d =t_{n-1; \alpha} \cdot \frac{\hat s}{ \sqrt{n} } \approx 10,4}\)
to biorąc jego procentową wartość \(\displaystyle{ \frac{10,4}{76,7} =13,55 \%}\) jest powyżej 10%.
tak czy siak liczebność próby wychodzi mi już po zaokrągleniu 17

Co ciekawe odpowiedź to \(\displaystyle{ n=10}\)
Gdzie mam błąd?
miodzio1988

Problem z błędem szacunku w min. liczebności próby

Post autor: miodzio1988 »

Oczywiście nie biorę 10%, bo to szacunek średniej nie wskaźnika struktury.
W zadaniu nawet nie wystepuje cos takiego jak wskaznik struktury...

Szacujesz średnią
kurczaczyca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 11 wrz 2012, o 11:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Problem z błędem szacunku w min. liczebności próby

Post autor: kurczaczyca »

ok to wiem, ale co z błędem szacunku? mam wstawić 10%? Nie wydaje mi się-- 24 cze 2014, o 15:23 --Nikt mi nie pomoże?
kurczaczyca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 11 wrz 2012, o 11:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Problem z błędem szacunku w min. liczebności próby

Post autor: kurczaczyca »

????
ODPOWIEDZ