Istotność regresji liniowej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
dr-pepper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 18 paź 2012, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 2 razy

Istotność regresji liniowej

Post autor: dr-pepper »

Witam, proszę o pomoc z tym zadaniem.
Na podstawie próbki danych (n=1000) zanalizowano zależność wydatków/os w gosp. domowym a liczbą dzieci na utrzymaniu. Oszacowano liniowy model regresji miesięcznych wydatków/os względem l. dzieci o postaci:
\(\displaystyle{ y = 157,5x+450,6}\)
Wiadomo, że średnia l.dzieci w próbie wyniosła 2,1 z odchyleniem standardowym 0,1, a średnie wydatki/os wyniosły 460 zł z odchyleniem standardowym 100 zł. Dla oszacowanego równania otrzymano \(\displaystyle{ R^{2}=0,73}\).

Czy regresja liniowa pomiędzy wydatkami a liczbą dzieci jest istotna statystycznie? (Przy \(\displaystyle{ \alpha = 0,01}\))

Z góry dzięki za pomoc.
miodzio1988

Istotność regresji liniowej

Post autor: miodzio1988 »

Jaką mamy statystyke testową do takiego testu?
ODPOWIEDZ