prawdopodobieństwo ruiny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
moniac91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 6 lis 2010, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

prawdopodobieństwo ruiny

Post autor: moniac91 »

\(\displaystyle{ u \ge 0}\)
\(\displaystyle{ R \in D}\)
\(\displaystyle{ D}\) - dziedzina \(\displaystyle{ M_{X} (R)}\)
\(\displaystyle{ \Psi (u) = \frac{e^{-Ru}}{E(e^{-R(u+Y_{\tau_{u}})} | \tau _{u} < \infty)}}\)

Potrzebuję dowodu tego twierdzenia.
Może ktoś potrafi to udowodnić albo przynajmniej powie mi, gdzie go znajdę Próbowałam szukać ale z marnym skutkiem.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

prawdopodobieństwo ruiny

Post autor: Nakahed90 »

Dowód jest w Bowersie. Konkretnie: Theorem 13.2.2 na stronie 405 (na tej stronie jest wspomniane to twierdzenie, ale jego dowód jest w appendixie).
ODPOWIEDZ