Witam,
Mam do rozwiązania zadanie z CTG i nie wiem czy robię je poprawnie.
Populacja ma średnią 100 i odchylanie standardowe 40, wielkość próby 250.
Jeżeli chcę obliczyć jakie jest prawdopodobieństwo, że średnia próby będzie +/- 5 w stosunku do średniej populacji?
Przepraszam, że tak treść dziwnie brzmi, ale to na szybko tłumaczenie z angielskiego.
Więc czy to będzie tak?
\(\displaystyle{ P(95<X<105)=P(X<105)-P(X<95)=P( \frac{105-100}{ \frac{40}{ \sqrt{250} } })-P (\frac{95-100}{ \frac{40}{ \sqrt{250} } })=0,9519}\)