Problem z błędem względnym pośrednim

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Draven
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 cze 2014, o 15:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Problem z błędem względnym pośrednim

Post autor: Draven »

Witam wszystkich. Mam pewien problem z błędem względnym pośrednim pomiarów, a mianowicie mam:
\(\displaystyle{ Umin=0,9970 \\
Umax=0,9980 \\
Po \ wyliczeniu: \\
\Delta Umin=0,0007985 \approx 0,0008 \\
\Delta Umax=0,000799 \approx 0,0008 \\

\delta Umin=\frac{0,0008}{0,9970} = 0,000802=0,0802 \approx 0,08 \% \\
\delta Umax=\frac{0,0008}{0,9980} =0,0008016 \approx 0,08 \% \\

\Delta U=Umax-Umin \\ \\ \delta_{ \Delta_{U}}
=\frac{Umax \delta Umax + Umin \delta Umax}{Umax-Umin}=\frac{0,998 \cdot 0,0008+0,997 \cdot 0,0008}{0,998-0,997}=1,596=159,6 \%}\)


Czy taki wynik jest możliwy czy robie coś źle? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
ODPOWIEDZ