Weryfikacja hipotez

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

Weryfikacja hipotez

Post autor: Warlok20 »

Z próby \(\displaystyle{ 100}\) elementów obliczony \(\displaystyle{ \overline{x}=4.5,s ^{2}=0.09}\). Na poziomie istotności \(\displaystyle{ 0.05}\) zweryfikować hipotezę \(\displaystyle{ H _{0}:m=4.1}\) przeciw hipotezie \(\displaystyle{ H _{1}>4.1}\)

\(\displaystyle{ u _{2 \alpha } =1.6448}\)

\(\displaystyle{ u _{0}= \frac{\overline{x}-m _{0} }{s} \cdot \sqrt{n}}\)

\(\displaystyle{ u _{0}= \frac{\overline{4.5}-4.1 }{0.3} \cdot \sqrt{100}}\)

\(\displaystyle{ u _{0}=13,33}\)

\(\displaystyle{ W:\left\{ u:u \ge u _{2 \alpha } \right\}=<1,64+ \infty )}\)

Brak podstaw do odrzucenia hipotezy\(\displaystyle{ H _{0}}\) na rzecz hipotezy \(\displaystyle{ H _{1}}\),

Poprawnie?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Weryfikacja hipotez

Post autor: kamil13151 »

Wszystko oprócz ostatniego zdania, my odrzucamy hipotezę \(\displaystyle{ H_0}\), ponieważ statystyka testowa wpada do obszaru krytycznego.
ODPOWIEDZ