Witam.
Z populacji o rozkładzie normalnym pobrano próbę: \(\displaystyle{ 13,11,12}\). Na oziomie istotności 0.01 zweryfikować hipotezę \(\displaystyle{ H _{0}:m=13}\)
\(\displaystyle{ \overline{x}=12}\)
\(\displaystyle{ \alpha =0,01}\)
\(\displaystyle{ n=3}\)
\(\displaystyle{ H _{0}=13}\)
\(\displaystyle{ H _{0} \neq 13}\)
\(\displaystyle{ t _{ \alpha }=9,9248}\)
\(\displaystyle{ t _{0}= \frac{\overline{x}-m _{0} }{s} \sqrt{n-1}}\)
To \(\displaystyle{ s}\) powinno być z daszkiem;)
\(\displaystyle{ s ^{2} = \frac{3}{2} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ s=1.5}\)
\(\displaystyle{ t _{0}= \frac{12-13 }{1.5} \cdot \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ t _{0}=-0.9428}\)
\(\displaystyle{ W:{ t:\left| t\right| \ge t _{ \alpha } }=(- \infty ,-0.9428> \cup <0.9428,+ \infty )}\)
\(\displaystyle{ t _{ \alpha } \in W}\)
Wydaje mi się , że coś zepsułem?
Weryfikacja hipotezy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Weryfikacja hipotezy
Statystyka testowa raczej powinna być: \(\displaystyle{ t = \frac{\overline{x}-m _{0} }{s} \sqrt{n}}\).