Wariancja i odchylenie standardowe na poziomie ufności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

Wariancja i odchylenie standardowe na poziomie ufności

Post autor: Warlok20 »

Podano liczbę samochodów produkowanych w pewnej fabryce w ciągu jednego miesiąca, uzyskujac wyniki: \(\displaystyle{ 87,102,119,81,97,93,100,114,99,100,113,93,95,85,123,90}\). Zakładając, że liczba produkowanych samochodów ma rozkład normalny, znaleźć na poziomie ufności \(\displaystyle{ 90%}\) przedziały ufności dla wariancji i odchylenia standardowego[/latex]

Czy powinienem skorzystać z tego wzoru?

\(\displaystyle{ \overline{x}-t _{ \alpha } \frac{s}{ \sqrt{ n-1}}<m< \overline{x}+t _{ \alpha } \frac{s}{ \sqrt{ n-1}}}\)
\(\displaystyle{ \overline{100}-1,7530 \frac{12,1216}{ \sqrt{15} }<m< \overline{100}+1,7530 \frac{12,1216}{ \sqrt{15} }}\)
\(\displaystyle{ 94,51<m<105,48}\)

Czy dobrze myślę?
miodzio1988

Wariancja i odchylenie standardowe na poziomie ufności

Post autor: miodzio1988 »

masz wariancję szacowac, a szacujesz średnią...
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

Wariancja i odchylenie standardowe na poziomie ufności

Post autor: Warlok20 »

Dobra już wiem, który wzór. Dzięki.
ODPOWIEDZ