Wzór na generator liczb losowych o rozkładzie normalnym

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
johnyjj2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 sty 2011, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 3 razy

Wzór na generator liczb losowych o rozkładzie normalnym

Post autor: johnyjj2 »

Witam,
mam generator liczb losowych \(\displaystyle{ X_i}\) o rozkładzie równomiernym w przedziale (-0.5, 0.5). Wyznaczane są liczby losowe \(\displaystyle{ Y_i}\) według wzorów podanych poniżej. Mam za zadanie wskazać, które z podanych wzorów mogą być stosowane do generacji liczb losowych o rozkładzie normalnym N(0,1).
\(\displaystyle{ Y_i = \sum_{i=1}^{12} X_i}\)
\(\displaystyle{ Y_i = \frac{1}{2} \sum_{i=1}^{48} X_i}\)
\(\displaystyle{ Y_i = \sum_{i=1}^{24} X_i}\)
\(\displaystyle{ Y_i = \sum_{i=1}^{6} X_i}\)
Pierwsze dwa wzory mogą być w tym celu wykorzystane, ale kolejne dwa już nie. Niestety, nie wiem skąd takie odpowiedzi się wzięły, ani nie mam pomysłu, jaki może być sposób rozwiązania tego zadania.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Wzór na generator liczb losowych o rozkładzie normalnym

Post autor: luka52 »

Centralne twierdzenie graniczne -> ... _graniczne
ODPOWIEDZ