Zweryfikować hipotezy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Oliver91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 4 cze 2014, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Zweryfikować hipotezy

Post autor: Oliver91 »

1)Na 150 wypadków samochodowych w jednym województwie 120 spowodowanych było nadużyciem przez kierowców alkoholu. W drugim województwie liczba wypadków spowodowanych przez pijanych kierowców wynosiła 150 na 180 zgłoszonych wypadków. Na poziomie istotność \(\displaystyle{ \alpha = 0,05}\) zweryfikuj hipotezę o jednakowym odsetku wypadków drogowych spowodowanych nadużyciem alkoholu w obu województwach.

2)W celu zweryfikowania hipotezy, że mieszkańcy dużych miast częściej korzystają z usług agencji turystycznych niż mieszkańcy wsi i małych miejscowości wylosowano 180 mieszkańców dużych i małych miejscowości oraz przeprowadzono wśród nich ankietę na temat korzystania z usług agencji turystycznych. Otrzymano następujące wyniki:

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|ccc|}
\hline
Ankieta & mieszkańcy dużych miast & mieszkańcy małych miejscowośći \\ \hline
osoby korzystające z usług & 75 & 25 \\ \hline
osoby korzystające z usług & 55 & 25 \\ \hline
\end{tabular}}\)


Na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0,05}\) sprawdzić hipotezę o niezależności miejsca zamieszkania i faktu korzystania z usług agencji turystycznej.

Proszę o dokładne wytłumaczalnie, bo jestem zielony w tym
miodzio1988

Zweryfikować hipotezy

Post autor: miodzio1988 »

Porownujesz wskazniki struktury, jaką mamy statystykę testową?
Oliver91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 4 cze 2014, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Zweryfikować hipotezy

Post autor: Oliver91 »

miodzio1988 pisze:Porownujesz wskazniki struktury, jaką mamy statystykę testową?
Gdybym widział o co chodzi to bym odpowiedział
miodzio1988

Zweryfikować hipotezy

Post autor: miodzio1988 »

DO notatek zerknij i znajdziesz odpowiedni wzor
Oliver91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 4 cze 2014, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Zweryfikować hipotezy

Post autor: Oliver91 »

miodzio1988 pisze:DO notatek zerknij i znajdziesz odpowiedni wzor
Już ktoś mi pomógł, ale gdzie mam znaleźć kwantyl? Jak go wyliczyć?
miodzio1988

Zweryfikować hipotezy

Post autor: miodzio1988 »

Z tablic wszystkie kwantyle bierzemy.
Oliver91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 4 cze 2014, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Zweryfikować hipotezy

Post autor: Oliver91 »

miodzio1988 pisze:Z tablic wszystkie kwantyle bierzemy.
https://www.matematyka.pl/253735.htm

Przykład 2.1 Skąd wiadomo że kwantyl będzie wynosi 0,9?
ODPOWIEDZ