Rzucanie kostką do sumy - spr. rozw.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
szymonides
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 24 lis 2009, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Rzucanie kostką do sumy - spr. rozw.

Post autor: szymonides »

Mam takie zadanie:
Rzucamy kostką i kończymy rzucanie wtedy, gdy suma oczek jest równa 300 lub więcej. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wykonaliśmy 80 lub więcej rzutów?
Moje rozwiązanie wygląda tak:
Rozwiązuję to dla przeciwności, czyli sprawdzam jakie jest prawdopodobieństwo, że wykonaliśmy mniej niż 80 rzutów.

\(\displaystyle{ E(X _{k}) = 3,5

E(X) = 3,5 \cdot 79 = 276.5}\)


Z nierówności Markowa:
\(\displaystyle{ P(X \ge 300}) \le \frac{E(X)}{300} = \frac{276.5}{300}}\)
Więc prawdopodobieństwo pierwotne wynosi
\(\displaystyle{ 1 - \frac{276.5}{300}}\) = \(\displaystyle{ \frac{23.5}{300}}\)

Czy moje rozwiązanie jest poprawne?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Rzucanie kostką do sumy - spr. rozw.

Post autor: pyzol »

Lepiej to rozwiązać z CTG. Nierówności dają nam oszacowanie z jednej strony.
szymonides
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 24 lis 2009, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Rzucanie kostką do sumy - spr. rozw.

Post autor: szymonides »

Okej, pyzol

Z CTG zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ P(X \ge 300) = 1 - P (X < 300) = 1 - \phi(\frac{300-280}{233,33}) = 1 - \phi(0,0857) = 1,05319 = 0,4681}\)

Jest poprawnie?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Rzucanie kostką do sumy - spr. rozw.

Post autor: pyzol »

Może zacznijmy od tego, że zdanie " wykonaliśmy 80 lub więcej rzutów " oznacza, że przy 79 rzutach jeszcze nie otrzymaliśmy 300.
Liczymy więc:
\(\displaystyle{ P\left( \sum_{i=1}^{79}<300 \right)}\)
ODPOWIEDZ