Problem ze zrozumieniem zadania - rozkład F-snedecora.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
wujor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 gru 2011, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLAND

Problem ze zrozumieniem zadania - rozkład F-snedecora.

Post autor: wujor »

Witam mam problem ze zrozumieniem końcówki jednego zadania z rozkładu F-Snedecora:
Mam podane:
Liczebność A: \(\displaystyle{ n_A=20}\)
Stopnie swobody: \(\displaystyle{ k_A=n_A-1=19}\)
\(\displaystyle{ std(A)=2,65}\)

Liczebność B: \(\displaystyle{ 16}\)
Stopnie swobody: \(\displaystyle{ k_B=n_B-1=15}\)
\(\displaystyle{ std(B)=4,8}\)

Poziom istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0,1}\)

\(\displaystyle{ H_0: \sigma^2_A = \sigma^2_B \\
H_1: \sigma^2_A^2 > \sigma^2_B}\)


I teraz stosuje wzór:
\(\displaystyle{ F=\frac{s_1^2}{ s_2^2}}\)musi być spełniony warunek \(\displaystyle{ s_1>s_2}\)

A więc w moim wypadku:
\(\displaystyle{ F=\frac{s_B^2}{s_A^2}=3,28}\)
do tego momentu zadanie jest dla mnie zrozumiałe. Jednak gdy obliczam w excelu(ponieważ zajęcia odbywają się na komputerach) Falfa(F tablicowe) stosuje funkcje Falfa=ROZKŁ.F.ODWR.PS[Alfa(prawdopodobieństwo);k1(stopnie swobody w liczniku);k2(stopnie swobody w mianowniku)]

I teraz moim pytaniem jest czy w tej funkcji w miejscu k1 podstawiam 19 czy 15 i analogicznie w k2?

Z góry bardzo dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 18 maja 2014, o 12:22 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ