tw. Gliwienki

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
smieja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów wlkp.
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

tw. Gliwienki

Post autor: smieja »

Mam pytanie odnośnie twierdzenia Gliwienki-Cantelliego
\(\displaystyle{ P \left\{ \omega : \lim_{n \to \infty} \sup_{ t} \left| F_{n}(t, \omega) - F(t) \right| =0 \right\} =1}\)
Jak można zinterpretować to twierdzenie dokładnie. Bo ogólnie mówi się, że dystrybuanta empiryczna jest zbieżna do teoretycznej z prawdopodobieństwem równym 1. Czyli można powiedzieć, że dla dowolnego zdarzenia elementarnego \(\displaystyle{ \omega}\) dystrybuanta empiryczna \(\displaystyle{ F_{n}(t, \omega)}\) pochodząca z populacji o dystrybuancie \(\displaystyle{ F(t)}\) jest zawsze jednostajnie zbieżna do \(\displaystyle{ F(t)}\). Innymi słowy dystrybuanta empiryczna nie może być rozbieżna tak ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

tw. Gliwienki

Post autor: Kartezjusz »

Dokładnie, poza jakimiś dzikimi punktami
ODPOWIEDZ