Testowanie hipotez statycznych.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
lanssheshot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 7 sty 2011, o 14:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 4 razy

Testowanie hipotez statycznych.

Post autor: lanssheshot »

Nowowprowadzony na rynek napój orzeźwiający jest testowany wśród wylosowanych 400
konsumentów. 80 spośród nich odpowiedziało twierdząco na pytanie, czy smakuje im próbowany przez
nich napój. Przy 5% poziomie istotności zweryfikować odpowiednią hipotezę, że co najmniej 22%
konsumentów będzie nabywać wprowadzany na rynek napój orzeźwiający.

Czy tutaj będzie statystyka rozkładu studenta ?? Czy może rozkładu normalnego??
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Testowanie hipotez statycznych.

Post autor: pyzol »

Jak wolisz
253342.htm
Co do drugiego modelu lekkim problemem na egzaminie może być to, że możemy nie znaleźć odpowiednich kwantyli. Choć możemy sobie w przybliżeniu odczytać kwantyle przy stu stopniach swobody.
Z reguły jednak bierze się już trzeci model.
lanssheshot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 7 sty 2011, o 14:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 4 razy

Testowanie hipotez statycznych.

Post autor: lanssheshot »

Skąd wezmę odchylenie standardowe ??
miodzio1988

Testowanie hipotez statycznych.

Post autor: miodzio1988 »

pyzol, zły link podał

Poprawny:

253735.htm

\(\displaystyle{ \boxed{Z=\frac{\^p - p_0}{\sqrt{\frac{p_0 (1-p_0)}{n}}}}}\)
ODPOWIEDZ