Prognoza punktowa i przedziałowa liczby bonów.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
dominikakuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 maja 2014, o 21:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: konin

Prognoza punktowa i przedziałowa liczby bonów.

Post autor: dominikakuch »

Na podstawie danych dotyczących liczby wydanych bonów w sklepie w ostatnich 10. latach zbudować prognozę punktową i przedziałową (przy wiarygodności \(\displaystyle{ 1- \alpha = 0,95)}\) na wydanych okres T=12 Liczba bonów (w tys. sztuk) w latach t=1,2,..., 10, kształtowała się następująco: \(\displaystyle{ 6,8; 7,6; 8,7; 8,7; 9,3; 10,1; 10,4; 10,8; 10,7; 12,4}\) . Oceń dokładność zbudowanych prognoz.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2014, o 22:04 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
miodzio1988

Prognoza punktowa i przedziałowa liczby bonów.

Post autor: miodzio1988 »

Wzorek do lapki i dzialamy, jaki jest problem/ ?
dominikakuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 maja 2014, o 21:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: konin

Prognoza punktowa i przedziałowa liczby bonów.

Post autor: dominikakuch »

to który wzorek?
miodzio1988

Prognoza punktowa i przedziałowa liczby bonów.

Post autor: miodzio1988 »

Na dowolny rozkład, powiedzmy, że jest w miarę duża próbka
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Prognoza punktowa i przedziałowa liczby bonów.

Post autor: pyzol »

Zadanie raczej tyczy się szeregów czasowych, także wzorków może być dużo.
Bardzo możliwe, że chodzi o ten najprostszy (model regresji liniowej).
dominikakuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 maja 2014, o 21:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: konin

Prognoza punktowa i przedziałowa liczby bonów.

Post autor: dominikakuch »

a coś jeszcze, może początek w celu ukierunkowania
miodzio1988

Prognoza punktowa i przedziałowa liczby bonów.

Post autor: miodzio1988 »

Jaki masz ten wzor?
armani2016
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 kwie 2016, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Prognoza punktowa i przedziałowa liczby bonów.

Post autor: armani2016 »

wiecie może jak to rozwiązać

Na podstawie danych dotyczących liczb wydanych kart bankomatowych w banku X w ostatnich 10 latach, proszę zbudować prognozę punktową i przedziałową ( przy wiarygodności 1- α = 0,95 ) NA OKRES t = 12. Liczna wydanych kart ( w tys. szt.) w latach t = 1,2,…,10, kształtowała się następująco: 6,8; 7,6; 8,7; 8,7; 9,3; 10,1; 10,4; 10,8; 10,7; 12,4.
Proszę ocenić dokładność zbudowanych prognoz.
ODPOWIEDZ