Rozkład normalny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Rozkład normalny

Post autor: matematykapl »

Wzrost w populacji studentów ma rozkład normalny \(\displaystyle{ N(176, 10)}\) obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wzrost przypadkowo napotkanego studenta należy do przedziału \(\displaystyle{ (168, 174)}\)

Liczyłem:
\(\displaystyle{ P(168 < X < 174) = P( \frac{168-176}{10} < \frac{x-176}{10} < \frac{174-176}{10}) = P(-0,8 < X < -0,2)}\)
i co dalej z tym mam zrobić?
miodzio1988

Rozkład normalny

Post autor: miodzio1988 »

definicja dystrybuanty
matematykapl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 458
Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 118 razy

Rozkład normalny

Post autor: matematykapl »

Czyli \(\displaystyle{ P(-0,8 < X < -0,2) = 1- \phi(-0,2) - (1 - \phi(-0,8)) = 0,2088}\) - dobrze?
mobr93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2014, o 02:03
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

Rozkład normalny

Post autor: mobr93 »

matematykapl pisze:Czyli \(\displaystyle{ P(-0,8 < X < -0,2) = 1- \phi(-0,2) - (1 - \phi(-0,8)) = 0,2088}\) - dobrze?
Nie, powinno być \(\displaystyle{ \phi(-0,2)-\phi(-0,8)=0,2088}\) a z twojego zapisu wychodzi prawdopodobieństwo ujemne.
ODPOWIEDZ