Prosze o pomoc w zadaniu:
Liczbe wypadkow drogowych dziennie na rondzie uznaje sie za zmienną losowa., w wyniku obserwacji stwierdzono, ze prawdopodobienstwo takiego zdarzenia wynosi 0.05.
Jakie jest prawdopodobienstwo ze w danym roku, czyt 365dni, na tym rondzie zdarzy sie 5 wypadkow?
To bedzie rozklad poisona?
Prosze o pomoc i z gory dziekuje.
Wnioskowanie statystyczne.zadania.
Wnioskowanie statystyczne.zadania.
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2014, o 22:52 przez Kasiia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wnioskowanie statystyczne.zadania.
Wiesz co, to już jest naprawdę chamstwo. Potrzebujesz pomocy a nie potrafisz nawet treści zadania przepisać (tak to jest jak używa się prymitywnego OCR-a).
Ja ze swojej strony napisze Ci tylko: senkju from de montajns.
Dodam tylko, że to rzeczywiście będzie rozkład trucizny, musisz policzyć czas połowicznego rozkładu i tzw. \(\displaystyle{ D_{50}}\) czyli dawkę uśmiercającą 50% zatrutych.
Ja ze swojej strony napisze Ci tylko: senkju from de montajns.
Dodam tylko, że to rzeczywiście będzie rozkład trucizny, musisz policzyć czas połowicznego rozkładu i tzw. \(\displaystyle{ D_{50}}\) czyli dawkę uśmiercającą 50% zatrutych.
Wnioskowanie statystyczne.zadania.
Tragedia wielka.
Wypraszam sobie wyzywania od chamow.
Pozdrawiam serdecznie.
Wypraszam sobie wyzywania od chamow.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wnioskowanie statystyczne.zadania.
Mój błąd, że nie zacytowałem pierwotnej wersji sprzed edycji.Kasiia pisze:Prosze o pomoc w zadaniu:
Liczbe wypadkow drogowych dziennie na rondzie uznaje sie za zmienną losowa., w wyniku obserwacji stwierdzono, ze prawdopodobienstwo takiego zdarzenia wynosi 0.05.
Jakie jest prawdopodobienstwo ze w danym roku, czyt 365dni, na tym rondzie zdarzy sie 5 wypadkow?
To bedzie rozklad poisona?
Prosze o pomoc i z gory dziekuje.
Teraz zacytowałem wersję już po edycji.
Jest lepiej ale nadal bez sensu.
Jeżeli szukasz pomocy, to powinnaś choć trochę dostosować się do zasad obowiązujących na forum.
Dodam tylko, że nie wyzywałem Cię personalnie od chamów, tylko Twój post (ten nieedytowany) określiłem jako chamski. Możesz spróbować zrozumieć tę subtelną różnice między tymi dwoma pojęciami.
Wnioskowanie statystyczne.zadania.
Czlowieku, zmieniłam dwie literowki.
I nie jest to forum humanistów wiec darujmy sobie uwagi tego typu. P. S
Treść jest identyczna jak ta otrzymana od wykładowcy...
A waracajac do sedna dalej mam problem z zadaniem...
I nie jest to forum humanistów wiec darujmy sobie uwagi tego typu. P. S
Treść jest identyczna jak ta otrzymana od wykładowcy...
A waracajac do sedna dalej mam problem z zadaniem...
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wnioskowanie statystyczne.zadania.
Co do zadania.
Liczba "losowań" jest duża - \(\displaystyle{ n=365}\), prawdopodobieństwo "sukcesu" w pojedynczym zdarzeniu jest małe \(\displaystyle{ p=0,05}\).
Można (i trzeba formalnie) zastosować schemat Bernoulli'ego, ale przy tak dużej liczbie losowań jest to mało sensowne.
Dlatego w takiej sytuacji rozkład Bernoulli'ego zastępuje się rozkładem Poissona, który jest asymptotycznie zbieżny i nieobciążony.
W rozkładzie tym obliczamy parametr \(\displaystyle{ \lambda=n\cdot p=365\cdot0,05=18,25}\).
W tym rozkładzie prawdopodobieństwo wystąpienia \(\displaystyle{ k}\) sukcesów jest równe
\(\displaystyle{ f(k,\lambda)=\frac{\lambda^k e^{-\lambda}}{k!}}\)
A zatem skoro masz policzyć prawdopodobieństwo wystąpienia dokładnie \(\displaystyle{ 5}\) wypadków, to musisz policzyć
\(\displaystyle{ f(5;18,25)=\frac{(18,25)^5\cdot e^{-18,25}}{5!}}\)
W dawnych czasach trzeba by było skorzystać z tablic, dziś wystarczy gdy skorzystasz z kalkulatora lub komputera.
Po poprawieniu tych dwóch literówek treść zadania jest dalej niechlujna.
Nie wierzę, ze taką treść dostałaś bezpośrednio od wykładowcy. Nie będę dociekał, czy to były fotki tablicy, fotki wydruków to nie jest ważne.
I wreszcie, twoje stwierdzenie, że to nie jest forum humanistów jest całkowicie dołujące.
Tu na tym forum jest sporo osób, które z matematyką radzą sobie doskonale, a przy tym bardzo dbają o poprawność ortograficzną, gramatyczną i stylistyczną. Może się zdziwisz, ale matematycy bardzo dbają o precyzję sformułowań, a co za tym idzie o interpunkcję i ortografię.
Liczba "losowań" jest duża - \(\displaystyle{ n=365}\), prawdopodobieństwo "sukcesu" w pojedynczym zdarzeniu jest małe \(\displaystyle{ p=0,05}\).
Można (i trzeba formalnie) zastosować schemat Bernoulli'ego, ale przy tak dużej liczbie losowań jest to mało sensowne.
Dlatego w takiej sytuacji rozkład Bernoulli'ego zastępuje się rozkładem Poissona, który jest asymptotycznie zbieżny i nieobciążony.
W rozkładzie tym obliczamy parametr \(\displaystyle{ \lambda=n\cdot p=365\cdot0,05=18,25}\).
W tym rozkładzie prawdopodobieństwo wystąpienia \(\displaystyle{ k}\) sukcesów jest równe
\(\displaystyle{ f(k,\lambda)=\frac{\lambda^k e^{-\lambda}}{k!}}\)
A zatem skoro masz policzyć prawdopodobieństwo wystąpienia dokładnie \(\displaystyle{ 5}\) wypadków, to musisz policzyć
\(\displaystyle{ f(5;18,25)=\frac{(18,25)^5\cdot e^{-18,25}}{5!}}\)
W dawnych czasach trzeba by było skorzystać z tablic, dziś wystarczy gdy skorzystasz z kalkulatora lub komputera.
Po poprawieniu tych dwóch literówek treść zadania jest dalej niechlujna.
Nie wierzę, ze taką treść dostałaś bezpośrednio od wykładowcy. Nie będę dociekał, czy to były fotki tablicy, fotki wydruków to nie jest ważne.
I wreszcie, twoje stwierdzenie, że to nie jest forum humanistów jest całkowicie dołujące.
Tu na tym forum jest sporo osób, które z matematyką radzą sobie doskonale, a przy tym bardzo dbają o poprawność ortograficzną, gramatyczną i stylistyczną. Może się zdziwisz, ale matematycy bardzo dbają o precyzję sformułowań, a co za tym idzie o interpunkcję i ortografię.
Wnioskowanie statystyczne.zadania.
Dobrze, przepraszam. Obiecuję poprawę.
Za zadanie serdecznie dziękuję i życzeniami spokojnej nocy żegnam
-- 4 kwi 2014, o 23:54 --
właśnie z tabelami jakos liczby "z kosmosu" wychodziły ...
jeszcze jedno, może pomożesz ?
Dla próby losowej 180klientów banku otrzymano parametry Określające zdolność kredytową; średnia kwota kredytu 12 tysiecy złotych z odchyleniem Standardowym 1.5tys zl. Dodatkowo stwierdzono, że na 300 klientów 120 miało zdolność kredytową 14 tys. Zł.
A) zbudować przedział ufności dla średniej kwoty kredytu w tym banku (Poziom ufności 0.95)
B) zbudować 98 % podział ufności dla odchylenia standardowego kwoty kredytu w tym banku
C) Czy można uważać (na poziomie istotności 0.05), że udział klientów posiadających zdolność kredytową powyżej 14tys zł przekrocza 30%?
Za zadanie serdecznie dziękuję i życzeniami spokojnej nocy żegnam
-- 4 kwi 2014, o 23:54 --
właśnie z tabelami jakos liczby "z kosmosu" wychodziły ...
jeszcze jedno, może pomożesz ?
Dla próby losowej 180klientów banku otrzymano parametry Określające zdolność kredytową; średnia kwota kredytu 12 tysiecy złotych z odchyleniem Standardowym 1.5tys zl. Dodatkowo stwierdzono, że na 300 klientów 120 miało zdolność kredytową 14 tys. Zł.
A) zbudować przedział ufności dla średniej kwoty kredytu w tym banku (Poziom ufności 0.95)
B) zbudować 98 % podział ufności dla odchylenia standardowego kwoty kredytu w tym banku
C) Czy można uważać (na poziomie istotności 0.05), że udział klientów posiadających zdolność kredytową powyżej 14tys zł przekrocza 30%?
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Wnioskowanie statystyczne.zadania.
Pytanie z podpunktu a) to standardowa budowa przedziału ufności dla średniej.
Do tego podpunktu istotne są tylko informacje o \(\displaystyle{ n=180}\), \(\displaystyle{ \bar{x}=12000}\) i \(\displaystyle{ s=1500}\).
W tym przypadku przedział ufności jest określony wzorem
\(\displaystyle{ \left(\bar{x}-z_\alpha\frac{s}{\sqrt{n}};\bar{x}-z_\alpha\frac{s}{\sqrt{n}}\right)}\)
gdzie \(\displaystyle{ z_\alpha=z_{1-0,95}=z_{0,05}}\) jest wartością dystrybuanty rozkładu normalnego \(\displaystyle{ z_{0,05}=1,96}\) (tę wartość można odczytać z tablic albo policzyć np. w Excelu).
W podpunkcie b) trzeba w analogiczny sposób zbudować przedział ufności dla odchylenia standardowego.
Pominę teorię, dodam jedynie, że przy tak dużej liczbie prób przedział ufności dla odchylenia standardowego wyraża się wzorem
\(\displaystyle{ \left(s-z_\alpha\cdot\frac{s}{\sqrt{2n}};s+z_\alpha\cdot\frac{s}{\sqrt{2n}}\right)}\)
Tym razem dla \(\displaystyle{ \alpha=0,98}\) mamy, że \(\displaystyle{ z_{0,98}=2,33}\).
W trzecim podpunkcie musisz sformułować hipotezę dotyczącą współczynnika frakcji. Jest to hipoteza parametryczna. Liczba prób jest duża, wzory na statystykę testową są znane, to wszystko było na wykładzie, jest w podręcznikach i w internecie. Spróbuj sama popracować.
Do tego podpunktu istotne są tylko informacje o \(\displaystyle{ n=180}\), \(\displaystyle{ \bar{x}=12000}\) i \(\displaystyle{ s=1500}\).
W tym przypadku przedział ufności jest określony wzorem
\(\displaystyle{ \left(\bar{x}-z_\alpha\frac{s}{\sqrt{n}};\bar{x}-z_\alpha\frac{s}{\sqrt{n}}\right)}\)
gdzie \(\displaystyle{ z_\alpha=z_{1-0,95}=z_{0,05}}\) jest wartością dystrybuanty rozkładu normalnego \(\displaystyle{ z_{0,05}=1,96}\) (tę wartość można odczytać z tablic albo policzyć np. w Excelu).
W podpunkcie b) trzeba w analogiczny sposób zbudować przedział ufności dla odchylenia standardowego.
Pominę teorię, dodam jedynie, że przy tak dużej liczbie prób przedział ufności dla odchylenia standardowego wyraża się wzorem
\(\displaystyle{ \left(s-z_\alpha\cdot\frac{s}{\sqrt{2n}};s+z_\alpha\cdot\frac{s}{\sqrt{2n}}\right)}\)
Tym razem dla \(\displaystyle{ \alpha=0,98}\) mamy, że \(\displaystyle{ z_{0,98}=2,33}\).
W trzecim podpunkcie musisz sformułować hipotezę dotyczącą współczynnika frakcji. Jest to hipoteza parametryczna. Liczba prób jest duża, wzory na statystykę testową są znane, to wszystko było na wykładzie, jest w podręcznikach i w internecie. Spróbuj sama popracować.