pomiary temperatury
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 31 mar 2014, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
pomiary temperatury
Witam. Mam takie zadanie.
Dla kolejnych 14 dni ferii zimowych zmierzono temperatury, przedstawione poniżej:
\(\displaystyle{ -12, -10, -10, -10, -8, -12, -10, -8, -4, -3, -3, -4, -4, -3.}\)
Oblicz średnią temperaturę, odchylenie standardowe, modę i medianę
Rozwiązałem to tak.
\(\displaystyle{ M _{e} = -8}\)
\(\displaystyle{ M _{o} = -10}\)
średnia temp. wyszła mi \(\displaystyle{ -7,21}\)
i odchylenie standardowe wyliczając z tej średniej wyszło mi \(\displaystyle{ \approx 15,53}\)
Dobrze to rozwiązałem?
Dla kolejnych 14 dni ferii zimowych zmierzono temperatury, przedstawione poniżej:
\(\displaystyle{ -12, -10, -10, -10, -8, -12, -10, -8, -4, -3, -3, -4, -4, -3.}\)
Oblicz średnią temperaturę, odchylenie standardowe, modę i medianę
Rozwiązałem to tak.
\(\displaystyle{ M _{e} = -8}\)
\(\displaystyle{ M _{o} = -10}\)
średnia temp. wyszła mi \(\displaystyle{ -7,21}\)
i odchylenie standardowe wyliczając z tej średniej wyszło mi \(\displaystyle{ \approx 15,53}\)
Dobrze to rozwiązałem?
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2014, o 14:46 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 31 mar 2014, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
pomiary temperatury
A jak się liczy odchylenie?chris_f pisze:Masz coś nie tak z odchyleniem. To \(\displaystyle{ 15,53}\) to ani odchylenie, ani wariancja.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 31 mar 2014, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
pomiary temperatury
miodzio1988 pisze:liczy się pierwiastek z wariancji.
Wzór na wariancję powinieneś mieć i znać
To przecież to jest pierwiastek z wariancji...
Wariancja mi wyszła 241,23
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 31 mar 2014, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
pomiary temperatury
To dlaczego robiąc zgodnie ze wzorem wychodzi mi inaczej? Wrzucisz rozwiązanie?miodzio1988 pisze:tak to, tyle wynosi
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 31 mar 2014, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
pomiary temperatury
no te wszystkie temp. sumuję np. \(\displaystyle{ 2(-12-7,2) ^{2} + 5(-10-7,2) ^{2}}\) itd.
a potem dzielę to na 14.
a potem dzielę to na 14.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 31 mar 2014, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
pomiary temperatury
miodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ -12-(-7,2)=-12+7.2}\)
Wszędzie plusy musisz mieć
dlaczego?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 31 mar 2014, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
pomiary temperatury
Ale mam przykłady w zeszycie i nauczyciel nie zmieniał znaków.miodzio1988 pisze:bo taki jest wzor
Jednak zmieniał. Dzięki.
Masz gotowe rozwiązanie? Najlepiej w latexie bo mi się pisać nie chce.