Mam do rozwiązania następujące zadania:
1. Sprawdzono 20 losowo wybranych stron maszynopisu znajdując na nich następujące liczby błędów:
0,3,1,1,2,2,0,0,3,5,0,1,2,2,1,1,0,1,1,1.
2. Zmierzono czas obsługi przy kasie sklepowej 25 losowo wybranych klientów uzyskując następujące dane w sekundach: 15,37,34,6,61,24,56,52,6,35,21,46,86,40,74,39,48,55,73,92,43,78,67,30,29.
Obliczyć miary położenia, rozproszenia i asymetrii (klasyczne i pozycyjne) dla danych surowych oraz pogrupowanych w szereg rozdzielczy.
Zadania statystyka
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 28 sty 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 5 razy
Zadania statystyka
Chodziło by mi o to które miary mogę wyliczyć z tych danych statystycznych tj. miary położenia: średnia arytmetyczna (to łatwizna), średnia harmoniczna,średnia geometryczna - tych nie jestem pewien czy da się je wyznaczyć (np w zadaniu 1)
miary pozycyjne: moda, mediana,(to wiem), kwartyl pierwszy , trzeci oraz centyl nie wiem jak wyznaczyć
miary rozproszenia: rozstęp, odchylenie standardowe, wariancje (to idzie ogarnąć) ale nie wiem jak wyliczyć współczynnik zmienności
i miary asymetrii czarna magia
miary pozycyjne: moda, mediana,(to wiem), kwartyl pierwszy , trzeci oraz centyl nie wiem jak wyznaczyć
miary rozproszenia: rozstęp, odchylenie standardowe, wariancje (to idzie ogarnąć) ale nie wiem jak wyliczyć współczynnik zmienności
i miary asymetrii czarna magia
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 28 sty 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 5 razy
Zadania statystyka
Czy do obliczenia kwartyla 1 i 3 w szeregu rozdzielczym punktowym wykorzystuję te wzory ?:
\(\displaystyle{ \varrho = \frac{n}{4}}\) - kwartyl 1
\(\displaystyle{ \varrho = \frac{3n}{4}}\) - kwartyl 3
\(\displaystyle{ \varrho = \frac{n}{4}}\) - kwartyl 1
\(\displaystyle{ \varrho = \frac{3n}{4}}\) - kwartyl 3