Witam, mam problem z rozwiązaniem zadania, zaczęłam ale nawet nie wiem czy dobrze robie...
Proszę o drobną pomoc.
Dzienna liczba klientów pewnego banku ma w przybliżeniu rozkład N(350,30). Obliczyć prawdopodobieństwo, że w losowo wybranym dniu liczna klientów: a) przekroczy 395, b) będzie mniejsza od 365, c) nie przekroczy 327, d) będzie większa od 290, e) będzie większa od 343, ale nie przekroczy 358.
Moje wyniki: a) 0.061, b)0,727, reszty nie umiem...
obliczenie prawdopodobieństwa - rozkład normalny
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 mar 2014, o 21:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
obliczenie prawdopodobieństwa - rozkład normalny
\(\displaystyle{ D}\) -zdarzenie polegające na tym, że liczba klientów będzie większa od 343, ale nie przekroczy 358.
\(\displaystyle{ P(D)=\Phi\left( \frac{358-350}{30} \right)-\Phi\left( \frac{343-350}{30} \right)=\Phi\left( \frac{4}{15} \right) -\Phi\left( -\frac{7}{30} \right)}\)
Pozostaje odczytać wielkości z tablic, inne podpunkty robisz analogicznie.
\(\displaystyle{ P(D)=\Phi\left( \frac{358-350}{30} \right)-\Phi\left( \frac{343-350}{30} \right)=\Phi\left( \frac{4}{15} \right) -\Phi\left( -\frac{7}{30} \right)}\)
Pozostaje odczytać wielkości z tablic, inne podpunkty robisz analogicznie.