Witam,
potrzebuję pomocy z tym zadaniem:
"W oddziale PKO BP w ciągu jednego dnia zgłosiło się 140 studentów. Okazało się, że 25% tych, którzy w tym dniu odebrali swoje wyciągi miało na swoim koncie nie więcej niż 100 zł. Jaki był średni stan kont badanych studentów, skoro wiadomo że, 3/4 badanych posiadało na koncie nie więcej niż 250 zł, oraz że rozkład stanu kont jest rozkładem symetrycznym."
Mam nadzieje że ktoś potrafi to zrobić, dzięki z góry ;p
mediana, kwartyle
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
mediana, kwartyle
Skoro rozkład jest symetryczny, to mamy
\(\displaystyle{ \bar{x}=\frac{Q_1+Q_3}{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \bar{x}=\frac{100+250}{2}=175}\)
\(\displaystyle{ \bar{x}=\frac{Q_1+Q_3}{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \bar{x}=\frac{100+250}{2}=175}\)