wariancja oraz odchylenie standardowe...

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
pawel173f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 paź 2006, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głogów
Podziękował: 1 raz

wariancja oraz odchylenie standardowe...

Post autor: pawel173f »

Pomocy. Właśnie jestem w trakcie przygotowywania się do matury i rozwiązuję sobie zadania i właśnie na jednym się zatrzymałem na dobre... Mam odpowiedzi, ale nie wiem jak do tego dojść:(

No i jak tu obliczyc tą wariancję (znam wzór, ale jakos mi nie wychodzi, bo nie wiem co podstawić za x, a co pod n ) pomóżcie
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

wariancja oraz odchylenie standardowe...

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ {\overline{x}}=\frac{1\cdot 10+3\cdot 12+5\cdot 6}{10+12+6}\approx 2,7 \\ \sigma ^2=\frac{(1-2,7)^2\cdot 10+(3-2,7)^2\cdot 12+(5-2,7)^2\cdot 6}{28}=...}\)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2007, o 17:31 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

wariancja oraz odchylenie standardowe...

Post autor: greey10 »

to wariancja jest na maturze?
pawel173f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 paź 2006, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głogów
Podziękował: 1 raz

wariancja oraz odchylenie standardowe...

Post autor: pawel173f »

oczywiście, to (3-2,8) to lekki błąd, mam nadzieję, że miało być (3-2,7), bo jeżeli nie, to już całkiem nie rozumiem... Ale dzięki:)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

wariancja oraz odchylenie standardowe...

Post autor: wb »

tak oczywiście -już poprawiłem
pawel173f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 paź 2006, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głogów
Podziękował: 1 raz

wariancja oraz odchylenie standardowe...

Post autor: pawel173f »

Napotkałem na to zadanie w książce w której są takie próbne matury do powtórki... i tam to było... Mam nadzieję, że tego nie będzie bo nie pamiętam aby ktokolwiek mnie tego uczył, ale jednak było i to perfidnie w teście na poziomie podstawowym... Ech... Oby tylko zdać:)
ODPOWIEDZ