Przedziały ufności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Torquenstain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 lis 2012, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xD
Podziękował: 8 razy

Przedziały ufności

Post autor: Torquenstain »

Witam,
mam problem ze zdaniem teorii ze statystyki. Studiuję jedną książkę, ale niestety nie jestem w stanie niektórych rzeczy z niej zrozumieć.

Otóż: jeśli dla danej liczby \(\displaystyle{ \alpha \in (0, 1)}\) jest spełniony warunek:

\(\displaystyle{ P({\omega: \underline{U_{n}}(\omega) \le \theta \le \overline{U_{n}}(\omega)}) = 1 - \alpha}\)

to przedział \(\displaystyle{ (\underline{U_{n}}, \overline{U_{n}})}\) nazywamy przedziałem ufności dla \(\displaystyle{ \theta}\), a liczba \(\displaystyle{ 1 - \alpha}\) poziomem ufności.

I teraz muszę przedstawić to graficznie.
Narysowałem, więc wykres rozkładu normalnego i zaznaczyłem na nim \(\displaystyle{ \underline{U_{n}}, \overline{U_{n}}}\) i \(\displaystyle{ \theta}\)
AU
AU
076069093130eb8f.jpg (16.72 KiB) Przejrzano 91 razy
Moje pytania to:
1) Czy oznaczenia są poprawne?
2) Co to jest ten zakreskowany obszar? Bo ogółem obszar pod wykresem to dystrybuanta, mam rację?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Przedziały ufności

Post autor: kropka+ »

1. \(\displaystyle{ \theta}\) źle. To jest jakaś wartość zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\), więc jest ona na osi \(\displaystyle{ OX}\), ale nie wiemy gdzie dokładnie. Wiemy, że z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 1- \alpha}\) znajduje się ona w przedziale ufności. Na osi \(\displaystyle{ OY}\) są wartości funkcji gęstości.
2. Zakreskowany obszar to suma prawdopodobieństw, że \(\displaystyle{ \theta}\) jest na lewo lub na prawo od przedziału ufności. Gdyby obszar pod całym wykresem był zakreskowany, to jego pole wynosiłoby \(\displaystyle{ 1}\), gdyż byłoby to prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ X}\) przyjmuje dowolną wartość rzeczywistą.
Czyli z wykresu usuń \(\displaystyle{ \theta}\) i możesz dopisać w pustym obszarze \(\displaystyle{ 1- \alpha}\), czyli prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ \theta}\) jest w przedziale ufności.
Torquenstain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 lis 2012, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xD
Podziękował: 8 razy

Przedziały ufności

Post autor: Torquenstain »

ach.. teraz rozumiem
super, bardzo dziękuję

A wiesz może jeszcze czym jest \(\displaystyle{ \omega}\) w tym zapisie:

\(\displaystyle{ P({\omega: \underline{U_{n}}(\omega) \le \theta \le \overline{U_{n}}(\omega)}) = 1 - \alpha}\) ?

bo \(\displaystyle{ \underline{U_{n}}}\) to najmniejsza wartość w przedziale, a \(\displaystyle{ \overline{U_{n}}}\) to największa, zgadza się?
Czyli \(\displaystyle{ \omega}\) w tym wypadku to będzie jakaś konkretna próbka, czyli jakaś zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\), tak?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Przedziały ufności

Post autor: kropka+ »

Nie wiem co to jest \(\displaystyle{ \omega}\) - bardzo możliwe, że to próba losowa. Może podaj jakiś kontekst.
Torquenstain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 lis 2012, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xD
Podziękował: 8 razy

Przedziały ufności

Post autor: Torquenstain »

Jest napisane tylko tyle:
Niech \(\displaystyle{ X_{1}...X_{n}}\) będzie n-elementową próbką z populacji, w której cecha \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład typu ciągłego, zależny od parametru \(\displaystyle{ \theta}\). Niech \(\displaystyle{ \underline{U_{n}}, \overline{U_{n}}}\) będą dwoma statystykami, takimi, że prawdopodobieństwo:

2.48 \(\displaystyle{ P({\omega: \underline{U_{n}}(\omega) \le \overline{U_{n}}(\omega)}) = 1}\)

Jeśli dla danej liczby \(\displaystyle{ \alpha \in (0, 1)}\) jest spełniony warunek:

2.49 \(\displaystyle{ P({\omega: \underline{U_{n}}(\omega) \le \theta \le \overline{U_{n}}(\omega)}) = 1 - \alpha}\)

to przedział \(\displaystyle{ (\underline{U_{n}}, \overline{U_{n}})}\) nazywamy przedziałem ufności dla \(\displaystyle{ \theta}\), a liczbę \(\displaystyle{ 1 - \alpha}\) poziomem ufności.
Z powyższej definicji wynika, że przedział ufności jest przedziałem losowym. Wzór (2.49) należy interpretować tak, że w dużej serii próbek częstość zdarzenia polegającego na tym, że przedział ufności pokrywa nieznaną wartość parametru \(\displaystyle{ \theta}\) jest w przybliżeniu równa \(\displaystyle{ 1 - \alpha}\)
więc tak mi się wydaje, że \(\displaystyle{ \omega}\) to któryś element z tej próbki.

Jest podany jeszcze przykład, lecz tego to już całkiem nie rozumiem
Choć jeśli chcesz to go przepiszę gdyby miał coś pomóc
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Przedziały ufności

Post autor: kropka+ »

Mnie się wydaje, że \(\displaystyle{ \omega}\) to jest cała próbka losowa, więc dla każdej próbki, będą trochę inne granice przedziału ufności i dlatego to jest przedział losowy (bo zależy od tego jaką próbkę wylosujemy). Nie jestem jednak tego pewna.Wyjaśniło się natomiast, że \(\displaystyle{ \theta}\) to parametr rozkładu zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\).
Wolałabym, żeby wypowiedział się jeszcze ktoś inny, bo nie chcę wprowadzić Cię w błąd.
Torquenstain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 lis 2012, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xD
Podziękował: 8 razy

Przedziały ufności

Post autor: Torquenstain »

hmm... w sumie ma to sens
\(\displaystyle{ \omega}\) będzie całą n-elementową próbką
\(\displaystyle{ \underline{U_{n}}}\) będzie najmniejszym elementem próbki, a \(\displaystyle{ \overline{U_{n}}}\) największym.
Zgadza się?

A skoro \(\displaystyle{ \theta}\) to parametr rozkładu, to coś się zmienia odnośnie tego wykresu, który mi tłumaczyłaś?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Przedziały ufności

Post autor: kropka+ »

Torquenstain pisze: \(\displaystyle{ \underline{U_{n}}}\) będzie najmniejszym elementem próbki, a \(\displaystyle{ \overline{U_{n}}}\) największym.
Zgadza się?
To nieprawda. To są krańce przedziału ufności. Natomiast masz rację, że jak parametr się zmienia, to wykres funkcji gęstości rozkładu się zmienia. Tu masz napisane jak wyliczać przedziały ufności dla różnych parametrów
Torquenstain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 lis 2012, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xD
Podziękował: 8 razy

Przedziały ufności

Post autor: Torquenstain »

Szczerze mówiąc to teraz już mi się wszystko pomieszało

A co do wykresu to chodziło mi o to, czy to co pisałaś na początku jest dalej aktualne. Czyli np. czy parametr \(\displaystyle{ \theta}\) to nadal jest punkt na osi \(\displaystyle{ OX}\)?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Przedziały ufności

Post autor: kropka+ »

Tak
Torquenstain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 lis 2012, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xD
Podziękował: 8 razy

Przedziały ufności

Post autor: Torquenstain »

O tak udało mi się to zdać ;D

Bardzo dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Przedziały ufności

Post autor: kropka+ »

Gratuluję, że pomimo mojej nieudolnej pomocy udało Ci się zdać
Przy okazji, \(\displaystyle{ \omega}\) to zdarzenie elementarne.
ODPOWIEDZ