Błąd bezwzględny oraz względny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
iman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 mar 2014, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Błąd bezwzględny oraz względny

Post autor: iman »

Witam,
Głowie się nad rozwiązaniem poniższego zadania. Czy jest ktoś w stanie pomóc?
Długość, szerokość i wysokość pokoju zostały zmierzone z dokładnością do \(\displaystyle{ 1\mbox{ cm}}\) i wyniosły odpowiednio \(\displaystyle{ a = 5.43\mbox{ m}, b = 3.82\mbox{ m}, h = 2.51\mbox{ m}}\). Wyznacz błąd względny i bezwzględny popełniany przy obliczaniu objętości pokoju. Zaokrąglij wynik oraz błąd tak aby nie utracić żadnej cyfry dokładnej.
Ostatnio zmieniony 9 mar 2014, o 20:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie używaj Caps Locka.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Błąd bezwzględny oraz względny

Post autor: kalwi »

jaka może być największa objętość pokoju? a jaka najmniejsza? różnica tych 2 wartości to jest błąd bezwzględny. błąd bezwzględny podzielony przez \(\displaystyle{ abh}\) i pomnożony przez \(\displaystyle{ 100 \%}\) to jest błąd względny
ODPOWIEDZ