Witam,
dziś zostało nam wyłożony temat dotyczący Rozkładu Poissona. Wlasnie wrocilem do domciu i chcialbym zrozumieć, o co tu właściwie chodzi. Nie rozumiem, jak się oblicza wiekszosc z nich (tzn. umiem znalezc liczby z rozkladu, ale gorzej z rozwinieciem dzialania). Oto dzialania wraz z rozwinieciami.. (nie wiem, skad one sie wziely)
\(\displaystyle{ x\sim P(1,8)}\)
a) \(\displaystyle{ P(x=0) = P(x\leqslant0) = 0,165}\) (pytanie: dlaczego = rozkłada się na \(\displaystyle{ \leqslant}\) ?
b) \(\displaystyle{ P(x\leqslant3) = 0,891}\) (dlaczego od razu tutaj możemy wyczytac wartość z tablicy?)
c) \(\displaystyle{ P(x}\)
Rozkład Poissona - prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 31 razy
Rozkład Poissona - prawdopodobieństwo
Co do rozkładu Poissona:
Stablicowane są wartosci dystrybuanty \(\displaystyle{ P(X\leq )}\). Stąd zamiany równości na nierówności.
w pierwszym przypadku : Rozkład Poissona przyjmuje tylko wartośc naturalne i zero, oczywiste zatem że równość i słaba nierówność są równoważne.
w drugim przypadku od razu jest dystrybuanta - do odczytania z tablicy
w 3 przypadku: jesli coś ma być ostro mniejsze od trójki (i jest liczba naturalną), to logiczne, ze jest mniejsze lub równe 2. (a dystrybuanta jest określona przez słabą nierówność).
Reszta juz chyba jasna?
Stablicowane są wartosci dystrybuanty \(\displaystyle{ P(X\leq )}\). Stąd zamiany równości na nierówności.
w pierwszym przypadku : Rozkład Poissona przyjmuje tylko wartośc naturalne i zero, oczywiste zatem że równość i słaba nierówność są równoważne.
w drugim przypadku od razu jest dystrybuanta - do odczytania z tablicy
w 3 przypadku: jesli coś ma być ostro mniejsze od trójki (i jest liczba naturalną), to logiczne, ze jest mniejsze lub równe 2. (a dystrybuanta jest określona przez słabą nierówność).
Reszta juz chyba jasna?