Witam. Może ktoś pomóc mi obliczyć kwartyl dolny i górny z danych poniżej. Interesował by mnie sposób rozwiązania i wynik. Z góry dziękuję
\(\displaystyle{ 620
650
720
760
780
790
800
810
820
830
840
850
870
880
890
900
910
960
1000}\)
W excelu wyszły mi wyniki 785 i 885, ale nie wiem czy są poprawne.
Oblicz Kwartyl dolny i górny
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Oblicz Kwartyl dolny i górny
Ja bym to policzyła inaczej.
Np. kwartyl pierwszy:
\(\displaystyle{ \frac{n}{4}= \frac{19}{4}= 4 \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \left( x _{5}-x _{4}\right) \cdot \frac{3}{4}+x _{4}= \left( 780-760\right) \cdot \frac{3}{4}+760=775}\)
Np. kwartyl pierwszy:
\(\displaystyle{ \frac{n}{4}= \frac{19}{4}= 4 \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \left( x _{5}-x _{4}\right) \cdot \frac{3}{4}+x _{4}= \left( 780-760\right) \cdot \frac{3}{4}+760=775}\)