nierównośc Czebyszewa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
monpor7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2 paź 2008, o 09:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1 raz

nierównośc Czebyszewa

Post autor: monpor7 »

Jakie, wg nierówności Czebyszewa, jest najmniejsze prawdopodobieństwo, że zmienna losowa przyjmie wartosc odchylającą się od średniej o mniej niz cztery odchylenia standardowe?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

nierównośc Czebyszewa

Post autor: pyzol »

To jaka jest ta nierówność Czebyszewa?
monpor7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2 paź 2008, o 09:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1 raz

nierównośc Czebyszewa

Post autor: monpor7 »

\(\displaystyle{ P(x \ge \sigma) \le \frac{E(X)}{\sigma}}\)?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

nierównośc Czebyszewa

Post autor: pyzol »

To mi wygląda bardziej na nierówność Markowa.
\(\displaystyle{ P(|X-\mathcal{E}(X)| \ge \varepsilon ) \le \frac{Var X}{\varepsilon^2}}\)
Ty masz policzyć:
\(\displaystyle{ P(|X-\matcal{E}(X)|<\sigma)}\)
Wystarczy podstawić skorzystać z p-stwa przeciwnego i coś wyjdzie.
monpor7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2 paź 2008, o 09:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1 raz

nierównośc Czebyszewa

Post autor: monpor7 »

podstawic ...:
\(\displaystyle{ E(X)=\sigma - 4}\)?-- 2 marca 2014, 19:41 --Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

nierównośc Czebyszewa

Post autor: pyzol »

Masz podstawić za \(\displaystyle{ \varepsilon}\) odchylenie standardowe \(\displaystyle{ \sigma=\sqrt{Var X}}\)
monpor7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2 paź 2008, o 09:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1 raz

nierównośc Czebyszewa

Post autor: monpor7 »

czyli dostaje cos takiego:

\(\displaystyle{ P(|X-\matcal{E}(X)|< \sqrt{VarX} )}\) tak?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

nierównośc Czebyszewa

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ P(|X-\matcal{E}(X)|< 4\sqrt{VarX} )}\)
Tam było podane, że 4 odchylenia

\(\displaystyle{ =1-P(|X-\matcal{E}(X)| \ge 4\sqrt{VarX} ) \ge 1-\frac{Var X}{4^2\sqrt{Var X}^2}=...}\)
To jest dolne ograniczenie i twoje rozwiązanie.
monpor7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2 paź 2008, o 09:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1 raz

nierównośc Czebyszewa

Post autor: monpor7 »

wynik to \(\displaystyle{ \frac{15}{16}}\), dobrze?

-- 3 marca 2014, 19:56 --

prosze o sprawdzenie-- 4 marca 2014, 10:38 --sprawdził mi to ktos? bardzo prosze
ODPOWIEDZ