dystrybuanta sprawdzic

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

dystrybuanta sprawdzic

Post autor: monikap7 »

Dobrac k tak by funkcja była dystrybuantą:

F(x) jest taka:

\(\displaystyle{ F(x)=
\begin{cases}0 \text{ dla } x<0 \\ k \arcsin x \text{ dla } x \in [0;1] \end{cases}}\)





1 dla x>1

Zatem licze całkę \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} k \cdot \arcsin x dx = 1}\)

z której \(\displaystyle{ \re k=\frac{2}{\pi-2}}\)
a w odpowiedziach mam \(\displaystyle{ \re k=\frac{2}{\pi}}\)

wiec teraz nie wiem czy to dobrze robie? do dobrej całki to podstawiam?
Ostatnio zmieniony 2 mar 2014, o 16:51 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przy tylu postach, używanie latexa nie powinno sprawiać problemów.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

dystrybuanta sprawdzic

Post autor: pyzol »

Masz podaną dystrybuantę a nie gęstość. Nic nie musisz całkować.
\(\displaystyle{ F(1)=k\arcsin 1=\frac{k\pi}{2}}\)
ODPOWIEDZ