Witam serdecznie,
proszę o rozwiązanie poniższego zadania. Próbowałem je liczyć ze wzoru na rozkład Poissona, ale wyszło mi prawdopodobieństwo równe 0. Chcę to sprawdzić.
Szacuje się, że 0,5% dzwoniących do telefonicznej obsługi klienta wybranej firmy nie otrzyma połączenia, Jakie jest prawdopodobieństwo, że na 1200 osób dzwoniących w pewnym dniu, 60 z nich nie uda się połączyć?
Oblicz prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ------
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Oblicz prawdopodobieństwo
Potrzebny wzór to \(\displaystyle{ P(X=k) = e^{- \lambda}\cdot\frac{\lambda ^k}{k!}}\)
W Twoim przykładzie \(\displaystyle{ \lambda=0,005\cdot1200=6}\) i wystarczy policzyć
\(\displaystyle{ P(X=60)=e^{-6}\cdot\frac{6^{60}}{60!}}\)
co daje
\(\displaystyle{ 1,45590582024603\cdot10^{-38}}\)
czyli liczbę bardzo małą, ale różną od zera.
W Twoim przykładzie \(\displaystyle{ \lambda=0,005\cdot1200=6}\) i wystarczy policzyć
\(\displaystyle{ P(X=60)=e^{-6}\cdot\frac{6^{60}}{60!}}\)
co daje
\(\displaystyle{ 1,45590582024603\cdot10^{-38}}\)
czyli liczbę bardzo małą, ale różną od zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ------
- Podziękował: 5 razy