rozkład jednostajny na przedziale
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
rozkład jednostajny na przedziale
Niech zmienne \(\displaystyle{ X_i (i \in N)}\) maja rozkład jednostajny na przedziale \(\displaystyle{ [ - \partial , \partial ]}\). Ile nalezy zsumowac niezaleznych zmiennych \(\displaystyle{ X_i}\), aby odchylenie standardowe sumy było równe \(\displaystyle{ 10 \partial}\)?
Ostatnio zmieniony 1 mar 2014, o 15:26 przez monikap7, łącznie zmieniany 1 raz.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
rozkład jednostajny na przedziale
... 85g%C5%82y
Więc w tym przypadku wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial^2 }{3}}\)
Masz \(\displaystyle{ n}\) niezależnych więc wariancja sumy wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{ n \partial^2 }{3}}\)
Odchylenie standardowe, to pierwiastek z wariancji. Otrzymujemy nierówność:
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{ n \partial^2 }{3}}=10\partial}\)
Więc w tym przypadku wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial^2 }{3}}\)
Masz \(\displaystyle{ n}\) niezależnych więc wariancja sumy wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{ n \partial^2 }{3}}\)
Odchylenie standardowe, to pierwiastek z wariancji. Otrzymujemy nierówność:
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{ n \partial^2 }{3}}=10\partial}\)