O pewnym napoju dietetycznym mówi sie, ze jedna porcja zawiera tylko 5 kalorii. Jezeli kaloryczna war-
tosc napoju ma rozkład normalny ze srednia równa 5 kalorii i odchyleniem standardowym równym 0,5 kalorii, jakie jest prawdopodobienstwo, ze kaloryczna wartosc porcji napoju bedzie wieksza niz 7 kalorii?
Bardzo prosze o jakies wskazówki
napój - wartosc kaloryczna
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
napój - wartosc kaloryczna
Typowa standaryzacja:
\(\displaystyle{ P(X>7)=P(X-5>2)=P\left( \frac{X-5}{0,5}>4 \right)=P(Y>4)}\), gdzie \(\displaystyle{ Y}\) ma rozkład normalny \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1)}\)
\(\displaystyle{ P(X>7)=P(X-5>2)=P\left( \frac{X-5}{0,5}>4 \right)=P(Y>4)}\), gdzie \(\displaystyle{ Y}\) ma rozkład normalny \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1)}\)
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
napój - wartosc kaloryczna
Zero w przybliżeniu. Wartość dystrybuanty dla \(\displaystyle{ 4}\) jest tak bliska jedynki, że nawet nie piszą jej w tablicach matematycznych.