Indeks statystyczny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
zajacc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 31 sie 2013, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: katowice

Indeks statystyczny

Post autor: zajacc »

Witam, zastanawiam się nad takim zadaniem:

W pewnym banku liczba udzielanych kredytów kształtowała się następująco:


a)Oblicz i zinterpretuj średnie tempo zmian w latach 1995-2000,
b)Podaj wartość wszystkich indeksów o podstawie stałej, przyjmując za podstawę rok 1998.

Nie wiem, czy w takim zadaniu powinienem liczyć co roku konkretną wartość udzielonych kredytów (wartości metodą procentu składanego) czy średnie tempo zmian w strukturze procentowej. Jestem prawie pewien, że zadanie tego typu będę miał na zaliczeniu, dlatego bardzo proszę Was o pomoc i wskazanie kierunku. Będę też bardzo wdzięczny za rozwiązania - łatwiej mi wtedy interpretować co skąd się bierze
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Indeks statystyczny

Post autor: Gadziu »

a) Wzór na średnie tempo zmian \(\displaystyle{ \sqrt[n-1]{I_{1996} \cdot I_{1997} \cdot ... \cdot I_{2000}}}\) gdzie \(\displaystyle{ n}\) - liczba okresów
ODPOWIEDZ