Siema. Słuchajcie. Mam jutro egzamin ze staty i powtarzam różne zadania. Trafiłem na zadanie którego nie mogę rozwiązać. Oto ono:
Wysunięto hipotezę, że połowa inżynierów w Polsce systematycznie podejmuje dodatkową pracę. W celu sprawdzenia tej sprawdzenia tej hipotezy przeprowadzono badanie ankietowe w wylosowanej próbie 500 inżynierów. Otrzymano następujące dane na temat dodatkowej pracy podejmowanej przez ankietowanych w ostatnim roku.
Podejmowana dodatkowa praca Liczba inżynierów
Systematycznie 300
Sporadycznie 140
Wcale 60
Na poziomie istotność α=0,05 zweryfikować powyższą hipotezę.
Wiem że trzeba sprawdzic hipotezę H0: p=p0, ale co dalej, jak to sprawdzić? Czym wg tych danych jest p?
Proszę o szybką pomoc.
Hipoteza statystyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Hipoteza statystyczna
\(\displaystyle{ p_0=0,5}\)
\(\displaystyle{ H_0: p=0,5}\)
\(\displaystyle{ H_1: p>0,5}\)
formułujemy hipotezę alternatywną jednostronną, bo odsetek z próby wynosi \(\displaystyle{ \frac{300}{500}=0,6}\).
Statystyka testowa to
\(\displaystyle{ Z=\frac{0,6-0,5}{\sqrt{\frac{0,5\cdot0,5}{500}}}}\)
Z tablic dystrybuanty odczytujesz wartość dla poziomu istotności \(\displaystyle{ \alpha=0,05}\), budujesz zbiór krytyczny i sprawdzasz czy \(\displaystyle{ Z}\) do niego należy, i albo odrzucasz hipotezę zerową, albo nie ma podstaw do odrzucenia.
\(\displaystyle{ H_0: p=0,5}\)
\(\displaystyle{ H_1: p>0,5}\)
formułujemy hipotezę alternatywną jednostronną, bo odsetek z próby wynosi \(\displaystyle{ \frac{300}{500}=0,6}\).
Statystyka testowa to
\(\displaystyle{ Z=\frac{0,6-0,5}{\sqrt{\frac{0,5\cdot0,5}{500}}}}\)
Z tablic dystrybuanty odczytujesz wartość dla poziomu istotności \(\displaystyle{ \alpha=0,05}\), budujesz zbiór krytyczny i sprawdzasz czy \(\displaystyle{ Z}\) do niego należy, i albo odrzucasz hipotezę zerową, albo nie ma podstaw do odrzucenia.