Witam,
nie znalazłem podobnego tematu, więc wklejam treść zadania i próbę rozwiązania.
\(\displaystyle{ X}\) ma rozkład \(\displaystyle{ N(2, 4 ^{2} )}\). Oblicz prawdopodobieństwa: \(\displaystyle{ P(X < −2), P(−6 < X <10)}\).
\(\displaystyle{ P(X < -2) = P(Z < \frac{-2-2}{16} = P(Z < \frac{-4}{16}) = P (Z < - \frac{1}{4}) = 1 - F( \frac{1}{4})}\)
Tutaj pojawia się problem, gdyż zadanie mam rozwiązać znając dystrybuantę jedynie dla 0, 1, 2 i 3.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Standaryzacja rozkładu normalnego
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 11 lut 2014, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Standaryzacja rozkładu normalnego
Jak zwykle mój wykład
Zwróć tylko uwagę, że Twoja interpretacja \(\displaystyle{ N(m,\sigma^2)}\) oznacza rozkład normalny o wartości średniej \(\displaystyle{ m}\) i wariancji \(\displaystyle{ \sigma^2}\). W moich oznaczeniach \(\displaystyle{ N(m,\sigma)}\) oznacza rozkład normalny o odchyleniu standardowym \(\displaystyle{ \sigma}\). Tak więc czytając mój wykład musisz zastosować oznaczenia \(\displaystyle{ N(2,4)}\) i wtedy wyjdzie poprawnie.
Zwróć tylko uwagę, że Twoja interpretacja \(\displaystyle{ N(m,\sigma^2)}\) oznacza rozkład normalny o wartości średniej \(\displaystyle{ m}\) i wariancji \(\displaystyle{ \sigma^2}\). W moich oznaczeniach \(\displaystyle{ N(m,\sigma)}\) oznacza rozkład normalny o odchyleniu standardowym \(\displaystyle{ \sigma}\). Tak więc czytając mój wykład musisz zastosować oznaczenia \(\displaystyle{ N(2,4)}\) i wtedy wyjdzie poprawnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 11 lut 2014, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz