Metoda najmniejszej wiarygodności ENW i rozkład Poissona
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
Metoda najmniejszej wiarygodności ENW i rozkład Poissona
Witam, nie wiem jak zrobić poniższe zadanie:
Zmienna losowa \(\displaystyle{ N}\) ma rozkład \(\displaystyle{ Po(\lambda)}\) z parametrem \(\displaystyle{ \lambda}\), który chcemy oszacować. Niestety możemy obserwować jedynie zmienną losową \(\displaystyle{ M}\), która przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 0}\), jeśli \(\displaystyle{ N=0}\), a wartość \(\displaystyle{ 1}\), jeśli \(\displaystyle{ N>0}\). Średnią arytmetyczną z próbki niezależnych obserwacji zmiennej \(\displaystyle{ M}\) oznaczmy przez \(\displaystyle{ \bar{m}}\). Wyznaczyć \(\displaystyle{ ENW [\lambda]}\).
Zmienna losowa \(\displaystyle{ N}\) ma rozkład \(\displaystyle{ Po(\lambda)}\) z parametrem \(\displaystyle{ \lambda}\), który chcemy oszacować. Niestety możemy obserwować jedynie zmienną losową \(\displaystyle{ M}\), która przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 0}\), jeśli \(\displaystyle{ N=0}\), a wartość \(\displaystyle{ 1}\), jeśli \(\displaystyle{ N>0}\). Średnią arytmetyczną z próbki niezależnych obserwacji zmiennej \(\displaystyle{ M}\) oznaczmy przez \(\displaystyle{ \bar{m}}\). Wyznaczyć \(\displaystyle{ ENW [\lambda]}\).
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Metoda najmniejszej wiarygodności ENW i rozkład Poissona
To nie powinno być trudne.
Rozumiem, że mamy próbę prostą \(\displaystyle{ M_1,M_2,\ldots,M_n.}\) Zmienne losowe \(\displaystyle{ M_i}\) mają ten sam rozkład co \(\displaystyle{ M.}\)
Zadanie dla ciebie, jaki rozkład ma \(\displaystyle{ M?}\)
Później trzeba będzie zapisać funkcję wiarygodności i obliczyć jej maksimum względem \(\displaystyle{ \lambda.}\)
Rozumiem, że mamy próbę prostą \(\displaystyle{ M_1,M_2,\ldots,M_n.}\) Zmienne losowe \(\displaystyle{ M_i}\) mają ten sam rozkład co \(\displaystyle{ M.}\)
Zadanie dla ciebie, jaki rozkład ma \(\displaystyle{ M?}\)
Później trzeba będzie zapisać funkcję wiarygodności i obliczyć jej maksimum względem \(\displaystyle{ \lambda.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
Metoda najmniejszej wiarygodności ENW i rozkład Poissona
Wydaje mi się, że zmienna losowa \(\displaystyle{ M}\) ma rozkład dwupunktowy.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Metoda najmniejszej wiarygodności ENW i rozkład Poissona
Tak, dokładniej można napisać:
\(\displaystyle{ P(N=0)=p}\)
\(\displaystyle{ P(N=1)=1-p.}\)
Jak wygląda \(\displaystyle{ ENW[p]}\) dla rozkładu \(\displaystyle{ 0-1}\)?
PS:
W swoim pierwszym poście niepotrzebnie napisałem:
\(\displaystyle{ P(N=0)=p}\)
\(\displaystyle{ P(N=1)=1-p.}\)
Jak wygląda \(\displaystyle{ ENW[p]}\) dla rozkładu \(\displaystyle{ 0-1}\)?
PS:
W swoim pierwszym poście niepotrzebnie napisałem:
bo to nieprawda.Później trzeba będzie zapisać funkcję wiarygodności i obliczyć jej maksimum względem \(\displaystyle{ \lambda.}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Metoda najmniejszej wiarygodności ENW i rozkład Poissona
A jak wygląda funkcja wiarygodności dla rozkładu \(\displaystyle{ 0-1}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 26 sty 2014, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 1 raz
Metoda najmniejszej wiarygodności ENW i rozkład Poissona
Funkcja wiarOgodności.fon_nojman pisze:A jak wygląda funkcja wiarygodności dla rozkładu \(\displaystyle{ 0-1}\)?
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 26 sty 2014, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 1 raz
Metoda najmniejszej wiarygodności ENW i rozkład Poissona
Ludzie, którzy tworzą polską statystykę, zalecają, aby korzystać tylko z formy "wiarogodności".
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Metoda najmniejszej wiarygodności ENW i rozkład Poissona
Wiarogodność w niczym nie jest lepsza od wiarygodności. Zadanie dotyczy statystyki matematycznej, a nie "polskiej statystyki", o której do tej pory nawet nie słyszałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 26 sty 2014, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 1 raz
Metoda najmniejszej wiarygodności ENW i rozkład Poissona
Przykro mi, że nie słyszałeś do tej pory o polskiej statystyce. Myślę, że dobrze byłoby nadrobić zaległości.
Ujednolicanie nazw i oznaczeń jest procesem bardzo dobrym. Sądzę, że możemy przyznać, że grono naukowców gromadzące się od 40 lat co roku na konferencji statystycznej w Wiśle (w tym roku odbędzie się wyjątkowo w Będlewie pod Poznaniem) ma prawo takie ujednolicenia rekomendować. I z tego prawa korzysta. Zostańmy przy wiarogodności.
Ujednolicanie nazw i oznaczeń jest procesem bardzo dobrym. Sądzę, że możemy przyznać, że grono naukowców gromadzące się od 40 lat co roku na konferencji statystycznej w Wiśle (w tym roku odbędzie się wyjątkowo w Będlewie pod Poznaniem) ma prawo takie ujednolicenia rekomendować. I z tego prawa korzysta. Zostańmy przy wiarogodności.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Metoda najmniejszej wiarygodności ENW i rozkład Poissona
No ja zostanę przy wiarygodności. No chyba, że chcemy się wykazać i używać słów o których nie słyszała statystyczna większość Polaków.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 26 sty 2014, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 1 raz
Metoda najmniejszej wiarygodności ENW i rozkład Poissona
Nie wiem, czy o jakimkolwiek pojęciu matematyki wyższej słyszała "statystyczna większość" Polaków. Ale dobra, nie ma co się przerzucać. Jeśli ktoś chce zostać przy ignoranckiej postawie, to sobie zostanie. Cieszę się, że mogłem przypomnieć o prawidłowej formie nazwy tej metody i estymatora.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Metoda najmniejszej wiarygodności ENW i rozkład Poissona
Brzmi zbyt trywialnie. Lepiej nazwać słowem, które zanika w polszczyźnie.
Bardzo mnie cieszy fakt że jest grono ludzi, które chce ujednolicić nazwy, czy też tłumaczenia angielskich nazw statystycznych terminów. Chciałbym tylko, żeby te nazwy były w miarę przystępne.
Bardzo mnie cieszy fakt że jest grono ludzi, które chce ujednolicić nazwy, czy też tłumaczenia angielskich nazw statystycznych terminów. Chciałbym tylko, żeby te nazwy były w miarę przystępne.