Błąd bezwzględny, względny, poprawka

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
soldiernr1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA

Błąd bezwzględny, względny, poprawka

Post autor: soldiernr1 »

Dane:
Zadanie1
\(\displaystyle{ Xp=47pF}\) (gdzie piko \(\displaystyle{ 10^{-12}}\))
\(\displaystyle{ X=231nF}\) (gdzie nano \(\displaystyle{ 10^{-9}}\))
Zadanie2
\(\displaystyle{ Xp48nF}\)
\(\displaystyle{ X=233pF}\)
Obliczyłem zadania ale nie wiem czy dobrze poprzesuwałem przecinki. Proszę o poświęcenie minuty na rozwiązanie.

Moje rozwiązania:
Zadanie1
\(\displaystyle{ Xp=47pF}\)
\(\displaystyle{ X=231nF}\)
Obliczenia:
Błąd bezwzględny:
\(\displaystyle{ \Delta X=X-Xp = 231nF – 47pF= 231 \cdot 10^{-9}– 47 \cdot 10^{-12} = 0,231 \cdot 10^{-12} - 47 \cdot 10^{-12} = -46,769 \cdot 10^{-12}= -47 pF}\)

Błąd względny:
\(\displaystyle{ \delta X=\frac{\Delta X}{Xp} = \frac{-47pF}{47pF} = -1 \%}\)

Poprawka:
\(\displaystyle{ p= -\Delta X = -(-47pF) = 4pF}\)

Zadanie2
\(\displaystyle{ Xp=48nF}\)
\(\displaystyle{ X=233pF}\)
Obliczenia:
Błąd bezwzględny:
\(\displaystyle{ \Delta X=X-Xp = 233pF – 48nF= 233 \cdot 10^{-12}– 48 \cdot 10^{-9} = 233000 \cdot 10^{-9} - 48 \cdot 10^{-9} = 232952 \cdot 10^{-9}= 232952 pF}\)

Błąd względny:
\(\displaystyle{ \delta X=\frac{\Delta X}{Xp} = \frac{232952nF}{48nF} = 4853,1 \%}\)

Poprawka:
\(\displaystyle{ p= -\Delta X = - 232952nF}\)-- 9 lut 2014, o 23:07 --Sam poprawiłem (może komuś się przyda):
Zadanie1
Xp=47pF
X=231nF
Obliczenia:
Błąd bezwzględny:
∆X=X-Xp = 231nF – 47pF= 231*10^(-9)– 47*10^(-12) = 231 000 *10^(-12) - 47*10^(-12) = 230 953 *10^(-12) = 230 953pF
Błąd względny:
δX=∆X/Xp = 230 953pF/47pF = 4914,95%
Poprawka:
p= -∆X = - 230 953pF

Zadanie2
Xp=48nF
X=233pF
Obliczenia:
Błąd bezwzględny:
∆X=X-Xp = 233pF – 48nF= 233*10^(-12)– 48*10^(-9) = 0,233*10^(-9) - 48*10^(-9) = - 47,767*10^(-9) = |-47,77 nF| = 47,77nF
Błąd względny:
δX=∆X/Xp = 47,77nF /48nF = 0,99%
Poprawka:
p= -∆X = - 47,77nF
Ostatnio zmieniony 9 lut 2014, o 21:07 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ