Wartosc oczekiwana.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Goode
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lis 2006, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wartosc oczekiwana.

Post autor: Goode »

Zmienna losowa X ma rozkład o gęstości:

\(\displaystyle{ f(x)=1/3x^2 dla x\in(-1,2)}\)

I mam tu policzyć \(\displaystyle{ E(1/x^2)}\)

i nie mam pojecia jak mam to podstawiac czy cos moze ktos wie??

Pozdrawiam Jasiek
mgd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

Wartosc oczekiwana.

Post autor: mgd »

\(\displaystyle{ \mathbb{E}\left[\frac{1}{x^2}\right]=\int_{\mathbb{R}}\frac{1}{x^2}f(x)dx =\int_{-1}^2 \frac{1}{3}=1}\)
ODPOWIEDZ