Janek biega ze średnią prędkością 6 km/h z odchyleniem 2. Rzuca młotem średnio na 30m z odchyleniem 15m. Dziś Janek przebiegł dystans z prędkością 7 km/h i rzucił młotem na 32m.
W czym był lepszy?
zad ze zmiennej losowj
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 5 lis 2005, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 2 maja 2007, o 11:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Pomógł: 15 razy
zad ze zmiennej losowj
Zakładamy że jego osiągnięcia mają rozkład normalny i dokonujemy standaryzacji niech X-to wynik biegu a Y-to wynik rzutu \(\displaystyle{ P(X\geqslant 7)= 1-\Phi(\frac{7-6}{2})=1-\Phi(0.5)}\)
\(\displaystyle{ P(Y\geqslant 32)= 1-\Phi(\frac{32-30}{7})=1-\Phi(\frac{2}{7})}\)
Teraz jak odczytasz wartości z tablicy rozkładu normalnego to zobaczysz że jest mniejsze prawdopodobieństwo, że będzie biegł tak szybko niż rzucał tak daleko czyli wynik biegu był lepszy
\(\displaystyle{ P(Y\geqslant 32)= 1-\Phi(\frac{32-30}{7})=1-\Phi(\frac{2}{7})}\)
Teraz jak odczytasz wartości z tablicy rozkładu normalnego to zobaczysz że jest mniejsze prawdopodobieństwo, że będzie biegł tak szybko niż rzucał tak daleko czyli wynik biegu był lepszy
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 5 lis 2005, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 4 razy
zad ze zmiennej losowj
ok rozumiem
mam jeszcze kilka pytań do tego zadania...
a) jaki % wyników w bieganiu jest gorszych od dzisiejszego?
b) jaki % wyników w rzucie młotem jest lepszych od dzisiejszego < 45 %?>
c) jakie wyniki należą do 5 % najlepszych w bieganiu?
d) jakie wyniki należą do 10% najgorszych w rzucie młotem?
mam jeszcze kilka pytań do tego zadania...
a) jaki % wyników w bieganiu jest gorszych od dzisiejszego?
b) jaki % wyników w rzucie młotem jest lepszych od dzisiejszego < 45 %?>
c) jakie wyniki należą do 5 % najlepszych w bieganiu?
d) jakie wyniki należą do 10% najgorszych w rzucie młotem?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 2 maja 2007, o 11:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Pomógł: 15 razy
zad ze zmiennej losowj
Tam w podpunkcie b wychodzi chyba 39% bo to jest \(\displaystyle{ 1-\Phi({\frac{2}{7}})\approx 1-0.61=0.39}\)
Natomiast podpunkt c to jest \(\displaystyle{ 1-\Phi(x)=0.05 \Phi(x)=0.95}\) czyli \(\displaystyle{ x=1.65}\) czyli wynik biegania \(\displaystyle{ \mbox{wynik}=2x+6=3.3+6=9.3}\) wyniki powyzej 9.3 należą do 5% najlepszych wyników
podpunkt d analogicznie
Natomiast podpunkt c to jest \(\displaystyle{ 1-\Phi(x)=0.05 \Phi(x)=0.95}\) czyli \(\displaystyle{ x=1.65}\) czyli wynik biegania \(\displaystyle{ \mbox{wynik}=2x+6=3.3+6=9.3}\) wyniki powyzej 9.3 należą do 5% najlepszych wyników
podpunkt d analogicznie