Zadanie z geodezji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
monk_ey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 maja 2007, o 10:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Giżycko

Zadanie z geodezji

Post autor: monk_ey »

W trójkącie pomierzono 2 kąty alfa i beta z odchyleniami standardowymi sigmaalfa i sigmabeta. Wyprowadzić wzór na odchylenie standardowe trzeciego kąta w trójkącie. Wykonać obliczenia dla sigmaalfa = 1,5 c i sigmabeta = 2,3 c.

Kombinowałem, szukałem i nic :/. Znając mojego profesora nie zdziwiłbym sie gdyby to nie miało rozwiązania ^^.
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Zadanie z geodezji

Post autor: Sir George »

Skorzystaj ze wzoru na kąty trójkąta: \(\displaystyle{ \gamma\,=\,\pi-\alpha-\beta}\)
Dalej pewnie korzystasz z faktu, że pomiary są niezależne... (i ze wzoru na błąd sumy pomiarów) ...
monk_ey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 maja 2007, o 10:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Giżycko

Zadanie z geodezji

Post autor: monk_ey »

Mógłbyś to rozpisać? bo nie moge sobie tego wyobrazić :/. To co napisałem, to dokładna treść zadania.
ODPOWIEDZ