Testowanie hipotezy o rozkladzie dwumianowym

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
uczen1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2014, o 23:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Pomógł: 2 razy

Testowanie hipotezy o rozkladzie dwumianowym

Post autor: uczen1234 »

Lekarz zmierzyl poziom żelaza u 150 dziewczat w wieku 12 do 15 lat i stwierdzil anemie u 20 z nich.
kilka podpunktów do tego zadania
mam problem z jednym:
-Załóżmy ze frakcja czestosci anemii wynosi 10% w tej populacji. Jakie jest dokładne prawdopodobienstwo ze wsrod nastepnych 30 dziewczat zbadanych przez lekarza 10% bedzie miało anemie?

z góry dziękuje za wskazówki wydaje mi się ,że wzór to

\(\displaystyle{ Z= \frac{p(z daszkiem)-po}{ \sqrt{po-(1-po)} } * \sqrt{n}}\)

jednak wydaje mi się ,że to nie ten wzor bo to nie wzór na prawd. lecz jaka jest różnica w nim miedzy p z daszkiem a p0?-- 27 sty 2014, o 23:40 --czy ktoś chociaż powie mi co to jest faktyczna częstość?
ODPOWIEDZ