hipoteza kostka symetryczna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kakusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 28 paź 2012, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

hipoteza kostka symetryczna

Post autor: kakusia18 »

Mam zadanie :Rzucano pewną sześcienną kostką do gry. Uzyskano dane (liczba oczkek-ile razy wypadło):1-12, 2-15, 3-18, 4-13, 5-20, 6-16. Czy kostka jest symetryczna?

przy pomocy testu pearsona.
Czyli mamy :
Klasa | Liczebność |\(\displaystyle{ E _{i}}\)
\(\displaystyle{ 1 | 12 | \frac{96}{4}}\)
\(\displaystyle{ 2 |15 | \frac{96}{4}}\)
\(\displaystyle{ 3 | 18 | \frac{96}{4}}\)
\(\displaystyle{ 4 | 13 | \frac{96}{4}}\)
\(\displaystyle{ 5 | 20 |\frac{96}{4}}\)
\(\displaystyle{ 6 | 16 |\frac{96}{4}}\)
... dalsze rozumowanie

Moje pytanie jak dobrze uzasadnić że mamy właśnie takie \(\displaystyle{ E _{i}}\) ?
miodzio1988

hipoteza kostka symetryczna

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ E _{i}}\) jak definiujemy?
kakusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 28 paź 2012, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

hipoteza kostka symetryczna

Post autor: kakusia18 »

\(\displaystyle{ E _{i}= n*p _{i}}\)
miodzio1988

hipoteza kostka symetryczna

Post autor: miodzio1988 »

wartość teoretyczna (oczekiwana) wynikająca z hipotezy odpowiadająca wartości mierzonej,

czyli ile na \(\displaystyle{ x}\) rzutów powinniśmy mieć np jedynek?
kakusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 28 paź 2012, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

hipoteza kostka symetryczna

Post autor: kakusia18 »

czyli ile obserwacji z próby n- elementowej średnio wpadnie do Ki przy prawdziwości \(\displaystyle{ H _{0}}\) ? Mamy 94 wszystkich rzutów , 6 klas i dlatego średnia = 94/6 ? Nie wiem czy takie wytłumaczenie starczy , mam Pana od ćw. bardzo upierdliwego.
miodzio1988

hipoteza kostka symetryczna

Post autor: miodzio1988 »

Takie tlumaczenie wystarczy
kakusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 28 paź 2012, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

hipoteza kostka symetryczna

Post autor: kakusia18 »

Dziękuje.
ODPOWIEDZ