Przedział ufności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
przeznaczenie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 sty 2014, o 22:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Przedział ufności

Post autor: przeznaczenie »

Witam,
mam problem z zadaniem. Oto jego treść:
zbadano opór 121 rezystorów. Otrzymano średnią \(\displaystyle{ \mu = 122 \Omega}\) i odchylenie standardowe równe\(\displaystyle{ S=43 \Omega}\). Zbuduj przedział ufnosci dla średniej na poziomie ufności 99%.
Wiem że muszę skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ T _{L} =\overline{X}-z\left( 1- \frac{\alpha}{2} \right) \frac{S}{ \sqrt{n} }}\);\(\displaystyle{ T _{U} =\overline{X}+z\left( 1- \frac{\alpha}{2} \right) \frac{S}{ \sqrt{n} }}\) lecz nie wiem do końca jak to podstawić.\(\displaystyle{ \overline{X}}\) to nasze \(\displaystyle{ \mu}\) a \(\displaystyle{ z\left( 1- \frac{\alpha}{2} \right)}\) trzeba odczytać z tablicy i tu się pojawia problem. Będę wdzięczna za wyjaśnienie.
miodzio1988

Przedział ufności

Post autor: miodzio1988 »

Tablice masz>? To jaki jest problem?

W tresci oznaczenie jest do bani. \(\displaystyle{ 122}\) to wlasnie \(\displaystyle{ \overline{X}}\)
ODPOWIEDZ