minimalna statystyka dostateczna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
21mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 23 mar 2011, o 09:58
Płeć: Mężczyzna

minimalna statystyka dostateczna

Post autor: 21mat »

Niech \(\displaystyle{ (X _{1},...,X _{n})}\) będzie próbą z rozkładu o gęstości postaci:\(\displaystyle{ f(x; \alpha )=(2 \alpha ) ^{-1}[ \hbox{l} _{(0, \alpha) } (x) \ + \hbox{l} _{(2 \alpha ,3 \alpha )}(x)], \alpha \in (0, \infty )}\). Wyznacz minimalną statystykę dostateczną. Jak to rozwiązać?
ODPOWIEDZ